Eiropas Parlaments rezolūcijā pret homofobiju piemin Latviju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jākļūst par paraugu homofobijas apkarošanā, uzsver Eiropas Parlaments (EP) šodien ar pārliecinošu vairākumu pieņemtajā rezolūcijā.

Rezolūcijā deputāti aplūko vairākus piemērus par tiesību aktiem vai lēmumiem, kas pieņemti vai izskatīti sešās valstīs - Krievijā, Ukrainā, Moldovā, Lietuvā, Latvijā un Ungārijā, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Deputāti pauž nožēlu, ka minētie tiesību akti homofobiju un dažkārt arī vardarbību padara likumīgu un ka tiesību aktus izmanto, lai arestētu iedzīvotājus un piemērotu viņiem naudassodus, vēršoties arī pret heteroseksuāliem iedzīvotājiem, kas pauž atbalstu lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem un transpersonām vai ir iecietīgi pret viņiem.

EP uzsver, ka Eiropas valstīm, arī tām, kas nav ES dalībvalstis - Krievijai, Ukrainai un Moldovai, jānodrošina aizsardzība pret naidīgiem izteikumiem un vardarbību un jānodrošina cilvēkiem, kas dzīvo viendzimuma partnerattiecībās, tāda pati cieņa kā citiem sabiedrības locekļiem.

Kopumā eiroparlamentārieši nosoda homofobiskus tiesību aktus un homofobijas izraisītu vardarbību un aicina ES dalībvalstis izskatīt iespēju ļaut homoseksuālistiem, biseksuāļiem un transpersonām slēgt reģistrētas partnerattiecības vai laulību.

Parlaments stingri nosoda jebkādu diskrimināciju dzimumorientācijas vai dzimumidentitātes dēļ un pauž dziļu nožēlu par to, ka ES lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu pamattiesības ne vienmēr tiek pilnībā ievērotas.

Deputāti pauž bažas par nesenajiem notikumiem, kas ierobežojuši vārda un pulcēšanās brīvību, balstoties uz nepareiziem pieņēmumiem par homoseksualitāti un dzimuma maiņu un uzskata, ka ES dalībvalstīm ir jārāda piemērs pamattiesību piemērošanā un aizsardzībā Eiropā.

Deputāti uzskata, ka minēto iedzīvotāju «pamattiesības tiks vairāk aizsargātas, ja šiem cilvēkiem būs pieejamas tādas likumīgas iespējas kā kopdzīve, reģistrētas partnerattiecības vai laulība», un aicina tās dalībvalstis, kas pašlaik nenodrošina šīs iespējas, apsvērt šādu rīcību.

EP aicina Eiropas Komisiju un dalībvalstis nodrošināt «ierosināt pasākumus, lai civilstāvokļa dokumentu spēkā esamība tiktu savstarpēji atzīta, pamatojoties uz savstarpējās atzīšanas principu».

Deputāti nosoda homofobisko vardarbību un draudus Sanktpēterburgā un Kijevā šā gada maijā. Viņi atgādina, ka ES nolīgumos ar trešajām valstīm ir iestrādāti nosacījumi par pamattiesību ievērošanu.

 
  • Pu
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu