Kāpēc vecāki nenāk uz sapulcēm skolās?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Spraigās un rezultatīvās sarunās Jelgavā aizvadīta pirmā diskusija par vecāku tiesībām un pienākumiem skolā un pirmskolā, ko organizēja biedrības «Saules skola» un «Latvijas vecāku kustība», portālu «Apollo» informēja Iveta Pavziniuka, biedrība «Saules skola».

24.maijā Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā uz diskusiju satikās vecāki, skolotāji, skolu direktori, vecāku padomju un NVO pārstāvji, pašvaldību vadītāji un speciālisti, lai kopīgās sarunās atrastu labākos risinājumus tam, kā veiksmīgi nodrošināt skolas un ģimenes sadarbību bērnu izaugsmes labā. Darba grupa strādāja ļoti prasmīgi - lielākā daļa izvirzīto priekšlikumu ir realizējami jau tuvākajā laikā pašu spēkiem. Sēžot skolas solos vienam aiz otra, dalībniekiem bija iespēja atsaukt atmiņā sevi pašu skolas laikā, kā arī iedzīvoties skolēnu ikdienas situācijā.

Diskusijas dalībniekidalījās pozitīvā pieredzē par to, kā veiksmīgi notiek sadarbība skolā, kā arī nosauca nozīmīgāko sadarbību traucējošo faktoru - kas gandrīz 70% gadījumos bija vecāku sapulču neapmeklētība.

Kāpēc vecāki negrib nākt uz sapulcēm skolā, kāpēc negrib piedalīties skolas dzīvē?

Jelgavas pilsētas un novada izglītības entuziasti nosauc desmit svarīgākos iemeslus, un kas ir būtiski, arī iesaka risinājumus!

1. Pozitīvs un jēdzīgs iemesls satikties
2. Abpusēji optimāls tikšanās laiks
3. Komunikācijas dažādošana (ne tikai sapulču formā, bet arī organizējot svētkus un mācības par svarīgām tēmām, vēstuļu sarakstes un pat vecāku tikšanās bez skolas pārstāvjiem)
4. Skolotāja pieejamība, organizējot individuālas pārrunas
5. Abpusēji korekta attieksme (individuāla sensitīvu problēmu risināšana, nevis publiska to iztirzāšana)
6. Atbildību un funkciju apzināšana un deleģēšana
7. Pretimnākšana no darba devēja (lai vecāks var tikt uz sapulci vai tikšanos darba laikā)
8. Skolas mārketinga veidošana, skaidrojot vecākiem un bērniem, ka skola ir draudzīga un noderīga viņiem dažādās dzīves situācijās
9. Juridisko konsultāciju nodrošināšana vecākiem par viņu tiesībām skolās un skolas pārstāvjiem par tiesībām saņemt atbalstu no vecākiem
10. Atklātība par skolas budžetu.

Prasmīga un godprātīga savstarpējā komunikācija - tie ir atslēgas vārdi, lai vecāki gribētu vairāk iesaistīties skolas dzīvē, sadarboties un palīdzēt. Mums ir jāmācās runāt un sarunāties, skaidrot un vēlēties iedzīvoties otra situācijā, lai spētu palīdzēt bērniem skolas un pirmsskolas gaitās. Pirmo soli var spert jebkurš - gan skolotājs, gan vecāks un pat bērns pats, aicinot abas puses satikties sarunai.

Jau tuvākā laikā organizatori - biedrības «Saules skola» un «Latvijas vecāku kustība», atgriezīsies pie skolas un ģimenes sadarbības veicināšanas tēmas, lai turpinātu aizsākto diskusiju. Tikmēr nākošā tikšanās, kas tiks organizēta 31.maijā pulcinās kopā interesentus, kam svarīga prasme apvienot personīgo izaugsmi ar stabilitāti ģimenē un panākumiem karjerā. Savukārt 9.jūnijā uz mācībām atkal kopā tiks aicināti vecāki un pedagogi, lai iepazītos ar pozitīvām bērnu disciplinēšanas metodēm. Vairāk informācijas www.tautasskola.lv, www.saulesskola.lv, www.draugiem.lv/skola .

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu