Hermanis - viens no desmitgades ietekmīgākajām Eiropas teātra personībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIAnovosti/Scanpix

Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis iekļuvis topa desmitniekā Šveices kultūras žurnāla «DU» veiktajā aptaujā par desmitgades ietekmīgākajām Eiropas teātra personībām, aģentūrai LETA pastāstīja teātra Reklāmas daļas vadītāja Dagnija Grīnfelde.

Šveices kultūras žurnāla veiktajā aptaujā piedalījās festivālu vadītāji un teātra eksperti no dažādām Eiropas pilsētām, piemēram, Aviņonas, Berlīnes, Maskavas, Milānas, Londonas, Cīrihes, Krakovas un arī Rīgas, kur savu viedokli pauda Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa.

Visietekmīgāko personu desmitnieks izveidots no 85 izvirzītajiem kandidātiem, un tie ir ne tikai režisori, bet arī scenogrāfi un mākslinieku apvienības.

Desmitgades ietekmīgāko Eiropas teātra personību topa desmitniekā iekļuvis ne tikai Hermanis no Latvijas, bet arī Romeo Kasteluči no Itālijas, Franks Kastorfs un Renē Pollešs no Vācijas, apvienība «Rimini Protokoll», kas pārstāv Šveici un Vāciju, kā arī «Forced Entertainment» un Keitija Mičela no Lielbritānijas, Jans Lauverss no Beļģijas, Kristofs Martālers no Šveices un Kšištofs Varļikovskis no Polijas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja viena no aptaujas ekspertēm Laiviņa, kopumā aptaujā piedalījās 20 festivālu vadītāji un eksperti no dažādām valstīm, kuriem pašiem no savas pieredzes vajadzēja nosaukt desmit ietekmīgos laikmetīgā teātra režisorus vai kompānijas.

«Analizējot savu pieredzi, nosaucu savus pretendentus. Jo īpašs priekš mani ir par to, ka desmitniekā ir iekļuvuši pieci vai pat seši manis izvirzītie pretendenti. Aptaujā minēju arī Hermani, taču ne tik daudz domājot par Eiropu kā par Latviju un to, ko viņš ir devis un dod teātrim un laikmetīgā teātra attīstībai mūsu valstī,» sacīja Laiviņa.

Par iekļūšanu desmitgades ietekmīgāko Eiropas teātra personību topa desmitniekā priecājas arī Hermanis.

«Domāju, ka sabiedrībai un arī politiķiem, kas atļaujas apšaubīt kultūras nozīmību, vajadzētu ņemt vērā šādus notikumus un ieraudzīt, ka Latvijā ir spoži mākslinieki. Šis ir liels notikums Latvijai, jo desmitniekā pat nav iekļuvuši citu lielo valstu pretendenti. Ceru, ka šis notikums būs labs stimuls, lai politiķiem veidotos cieņa pret šo nozari,» norādīja Laiviņa.

Latvijas Jaunā teātra institūta vadītājai ir arī prieks par to, ka vairākas no topa desmitniekā iekļuvušajām personībām un apvienībām viesojušās arī Rīgā, piedaloties Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotajā starptautiskajā Jaunā teātra festivālā «Homo Novus». Daži no viņiem Latvijā viesojušies vēl tad, kad nebija ieguvuši tik lielu popularitāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu