Vecākiem trūkst zināšanu kā pareizi audzināt bērnu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Kā veidot un vēlāk nezaudēt kontaktu ar bērnu, kādas ir pozitīvas disciplinēšanas metodes un ko vispār nozīmē būt labiem vecākiem - visbiežākie jautājumi, kādus ik dienu saņem nodibinājuma «Centrs Dardedze» psihologi. Sociālās kampaņas «Esmu mazs – saudzē mani!» ietvaros izveidoto mājas lapu www.paligsvecakiem.lv dienas laikā apmeklē vidēji 500 iedzīvotāju un pirmā mēneša darbības laikā kopējais apmeklējums jau sniedzas pāri 10 tūkstošiem. 

Centra speciālisti novērojuši, ka visbiežāk palīdzību situāciju risināšanā lūdz tieši mazo bērnu, t.i., 2-3 gadu vecu mazuļu vecāki. Visbiežāk tie ir jautājumi, kas saistīti ar bērnu attīstību un disciplinēšanu. «Vecāki atzīst, ka viņiem trūkst zināšanu par to, kā bērns aug un attīstās, kā pozitīvi disciplinēt un kā izaudzināt emocionāli veselu un laimīgu bērnu. Bērna audzināšana ir viens no atbildīgākajiem darbiem kāds vien iedomājams, tāpēc nereti pirmais solis uz panākumiem ir pašu pieaugušo dzīves sakārtošana un prioritāšu izvērtēšana. Un reizēm tas prasa sākt ar vecāku attieksmes maiņu», uzsver Kristīne Jozauska, «Centrs Dardedze» psiholoģe.

Tas, ka vecāku prasmju un zināšanu trūkums par bērna attīstību ir būtisks vardarbības pret mazu bērnu riska faktors, secināts arī «Centrs Dardedze» pērn veiktajā pētījumā «Mazu bērnu tiesību aizsardzības sistēmas izvērtējums», pie kam šī vardarbība no vecāku puses bieži vien ir neapzināta, jo «pieaugušie ne vienmēr apzinās, cik jūtīgs un trausls patiesībā ir mazs bērns,» norāda pētījuma autore, sociālantropoloģe, Latvijas Universitātes docente Aivita Putniņa.  

Pieprasījums pēc konsultācijām, sarežģītu situāciju un neapzinātas vardarbības gadījumu skaits apstiprina to, ka valstī ir nepietiekama apmācību topošajiem un jaunajiem vecākiem pieejamība, tāpat arī skolās šiem jautājumiem netiek pievērsta pienācīga uzmanība. «Tas, ka valsts noteiktie seši ģimenes ārsta apmeklējumi mājās pie jaundzimušā jeb t.s. patronāžas pakalpojums valstī netiek pilnvērtīgi nodrošināts, nevienam vairs nav jaunums. Bet arī tajās mājas vizītēs, kas reāli notiek, vecāki nesaņem to atbalstu, kas visvairāk ir nepieciešams. Mediķi galvenokārt stāsta par higiēnas un zīdīšanas jautājumiem, ievērojami mazāk par jautājumiem saistībā bērna drošību un, tikpat kā nemaz par to, kā veidot attiecības ar bērnu,» stāsta psiholoģe Kristīne Jozauska.

Visvairāk lasītākās sadaļas mājas lapā www.paligsvecakiem.lv ir sadaļa ‘Disciplinēšana’, kas piedāvā dažādas pozitīvas audzināšanas metodes, ‘Labi vecāki’, kurā piedāvāti pamatinstrumenti, kas palīdz būt labiem vecākiem, un sadaļa ‘Bērns aug’, kurā raksturota bērna attīstība pa vecumposmiem. Nozīmīga sadaļa ir ‘Uzdot jautājumu’, kurā lasītājiem ir iespēja saņemt e-konsultāciju vai pierakstīties uz konsultāciju pie bērnu audzināšanas speciālista klātienē.
Labas vecāku atsauksmes speciālisti saņem arī par brošūru «Augsim kopā - veiksmīgas bērnu audzināšanas pamati», kuras jaunie vecāki var saņemt sociālajos dienestos Latvijā, brošūra tiek dāvināta jaunajiem vecākiem Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, kā arī tā ir ikvienam pieejama elektroniski mājas lapā www.paligsvecakiem.lv 


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu