Cēsu pilsmuižas parkā beigušies rekonstrukcijas darbi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Šomēnes Cēsu pilsmuižas parkā beigušies 889 819 latus vērtie rekonstrukcijas darbi, kas tika finansēti Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstītajā projektā «Cēsu pilsmuižas parka atjaunošana tūrisma attīstībai», aģentūru LETA informēja projekta koordinatore Linda Ķīse.

Projekta «Cēsu pilsmuižas parka atjaunošana tūrisma attīstībai» mērķis bija veicināt autentiskuma saglabāšanu, ērtu publisko pieejamību un apmeklētājiem nepieciešamo servisu. Projekta kopējās izmaksas ir 889 819 lati, no tām ERAF līdzfinansējums - 669 702 lati, kas ir 83,9% no kopējā finansējuma.

2009.gada 19.maijā Cēsu novada pašvaldība ar valsts aģentūru «Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra» parakstīja vienošanos par projekta īstenošanu.

Projekta laikā pilsmuižas parkā notika elektroapgaismojuma ierīkošana un drošības sistēmu uzstādīšana. Parkā uzstādīta 21 laterna, kā arī, lai uzlabotu apsargāšanas iespējas, parka teritorijā tika uzstādītas videonovērošanas kameras, kas ļauj pārskatīt visu parka teritoriju un novērst vandālisma aktus.

Tāpat veikta lietus notekūdeņu kanalizācijas sistēmas atjaunošana - savākti lietus ūdeņi un dabīgie avoti, kas veicināja augsnes erozijas procesus, tā apdraudot estrādes stabilitāti. Riekstu kalna Veccēsu pils mūrim veikta rekonstrukcija - izveidotā aizsargmūra daļas rekonstrukcija ļauj bagātināt tūrisma piedāvājumu un veicināt interesi par Cēsu pilsētas rašanos.

Pēdējo gadu laikā uzstādītas «Kārļa kalna» un «Minadoras kalna» lapenes - autentiskas 19.gadsimtā veidotajām pašlaik grezno Cēsu Pils parku, bet parka veidotājam grāfam Karlam Gustavam fon Zīversam atjaunots piemineklis.

Projektā restaurētas arī Vēzīša kāpnes - atjaunotas šūnakmens kāpnes un mākslīgā akmens skulptūras, izbūvēts gājēju tiltiņš uz salu pēc 1862.gada arhitekta projekta un laivu piestātne.

Parka teritorijā demontēti vecie, nokalpojušie soliņi un uzstādīti jauni dažāda izmēra soliņi, izveidots afišu stabs, kas projektēts, citējot Cēsīs atrastā senlaicīgā metāla lukturīša siluetu un apdari.

Īstenota Viduslaiku pils kapelas stūra konservācija - mūra fragmenti nokrišņu rezultātā bija sākuši drupt, tā apdraudot parka apmeklētāju drošību, bet, pateicoties projekta īstenošanai, šie draudi ir novērsti un veikta mūra konservācija. Atjaunoti arī estrādes pakāpieni un novērsta izskalošana zem tiem, veikts lokāls pamatnes remonts un atjaunots segums. 

Vienlaikus projekta laikā tika veicināta Cēsu Pils parka popularitāte, piedaloties specializētās tūrisma izstādēs. Ieinteresētību par Cēsīm un Cēsu Pils parku ir izrādījuši Krievijas un skandināvu tūrisma uzņēmumu pārstāvji.
 
Projekta laikā izdots buklets par Cēsu Pils parku, kurā aprakstīta parka vēsture no sendienām līdz mūsdienām. Buklets izdots piecās valodās, kas nodrošina informāciju tūristiem un parka apmeklētājiem latviešu, angļu, vācu, krievu un igauņu valodā.
 
Projektā izveidota atsevišķa interneta mājaslapa, kurā virtuāli iespējams izstaigāt Cēsu Pils parku, kā arī iepazīties ar tā vēsturi un projekta gaitu. Mājaslapas adrese ir «www.pilsparks.cesis.lv». Mājaslapā pieejama arī DVD filma, kas projekta laikā tapusi par Cēsu Pils parku no senatnes līdz mūsdienām.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu