Noskaidrots, kādu ēdienu skolēni uzskata par veselīgu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

 Veselīgākie ēdieni Latvijas skolēnu uztverē ir piena produkti, zupas un kāļi, konstatēts akcijas «Veselīga Klase» laikā veiktajā pētījumā.Kā veselīgākos ēdienus 1. līdz 4. klašu skolēni nosauca zupas un kāļus, burkānus, bumbierus, apelsīnus un kivi, un ābolus. Savukārt 5. līdz 9.klašu skolēni nosauca piena produktus, zivis, graudaugu produktus, banānus un apelsīnus.

Pieci neveselīgākie ēdieni starp 1. līdz 4. klašu skolēniem ir čipsi, limonāde, konfektes, frī kartupeļi un pica, bet starp 5. līdz 9.klašu skolēniem ātrās uzkodas, kūkas, majonēze, limonādes un kafija.

Akcijas rezultāti liecina, ka pastiprinātu uzmanību vajadzētu pievērst skolēnu augļu patēriņam arī ziemas mēnešos, kad Latvijā augļu sezona ir beigusies. Rezultāti rāda, ka Latvijas skolēnu vidū populārākie un pieejamākie dārzeņi un augļi ir burkāni, tomāti, gurķi, āboli un apelsīni. Tos pagaršoja 78% līdz 100% skolēnu. Savukārt visnepopulārākie ir ķiploki, puravi, selerija un rutki. Tos pagaršoja 11% līdz 44% bērnu.

Līdz 33% dalībnieku savā ēdienkartē iekļāva arī upenes, dzērvenes, mandarīnus un mango, kas nav augsts rādītājs, un akcijas rīkotāji to skaidro ar šo produktu augsto cenu ziemas periodā un zemāku pieejamības līmeni Latvijas lauku pilsētās

Skolēni atzīmēja arī ikdienā lietoto piena produktu daudzumu. 1. līdz 4. klašu grupā piena produktus ikdienā uzturā vidēji lieto 62% skolēnu. 5. līdz 9. klašu grupā īpatsvars ir lielāks - 86%. Daļa skolēnu arī atzina, ka mājās piena produktus lieto reti vai arī to neļauj finansiālie apstākļi. Tāpēc «Dzīvo veselīgi!» aicina apsvērt apmaksātu piena produktu obligātu iekļaušanu skolas ēdienkartēs.

Aktuāla problēma ir saldinātie un enerģijas dzērieni, kurus skolēni maldīgi uzskata par ūdens aizstājējiem slāpju remdēšanai, norāda rīkotāji. No aptaujātajiem skolēniem 1. līdz 4. klašu grupā nepieciešamo ūdens daudzumu dienā uzņēma 59%, bet 5. līdz 9. klašu grupā 72%.

2011./2012.mācību gadā Rīgas un Latvijas reģionu skolu klasēs notika «Veselīgās dienas». Skolas dienas sākās ar veselīgām brokastīm, kurās skolēniem piedāvāja auzu pārslu putru ar ievārījumu, kā arī uztura speciālisti skaidroja, kādi ir vērtīgie produkti, kurus ir nepieciešams lietot, lai būtu pietiekami enerģijas mācīties, sportot, un kuri savukārt nav tik vērtīgi un no kuru biežas lietošanas vajadzētu izvairīties.

Tie paši skolēni no 2012.gada 20.aprīļa līdz 19.martam piedalījās organizācijas «Dzīvo veselīgi!» rīkotā akcija «Veselīga Klase», kuras mērķis bija iepazīstināt bērnus ar Latvijā pieejamiem augļiem un dārzeņiem, veicināt piena produktu un nepieciešamā ūdens daudzuma lietošanu ikdienā, kā arī regulāru rīta vingrošanu skolēnu vidū.

Trīs nedēļu garumā gandrīz 5000 Rīgas un Latvijas reģionu skolu skolēni pildīja akcijas «Veselīga Klase» kalendāru uzdevumus, kuri ļāva iegūt kvalitatīvus datus par skolēnu veselīga dzīvesveida paradumiem un zināšanām.

Projektā piedalījās 1957 skolēni 1. līdz 4. klašu grupā, 2780 skolēni 5. līdz 9.klašu grupā un 150 bērnudārzu audzēkņi.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu