Tiesa attaisno Sokrātu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Atkārtotajā Sokrāta tiesas procesā, kas piektdien tika izspēlēts Atēnās, tiesneši filozofu, kuru savulaik notiesāja uz nāvi, tomēr attaisnoja.Atšķirībā no 4.gadsimta pirms mūsu ēras, šoreiz Sokrāts pats nevarēja uzstāties ar savu aizstāvību, un desmit tiesneši no ASV un Eiropas prāvā, kuru bija sarīkojis Onaša fonds, uzklausīja gan grieķu, gan ārvalstu juristu viedokli.

Pēc tam tiesneši balsoja, vai apsūdzības Atēnu jauniešu prātu samaitāšanā un bezdievībā, kas viņam tika izvirzītas 399.gadā pirms Kristus, ir pamatotas.

Tolaik simts zvērinātie atēnieši Sokrātu atzina par vainīgu un piesprieda nāvessodu, kas tika izpildīts, viņam pašam izdzerot kausu ar velnarutka uzlējumu.

Taču šodienas tiesas spriedums bija attaisnojošs, jo pieci tiesneši Sokrātu atzina par vainīgu, bet pieci - par nevainīgu. Saskaņā ar seno Atēnu likumiem, ja tiesnešu balsis sadalās vienādās daļās, apsūdzētā vaina nav pierādīta.

Paraugprāva tika sarīkota, lai sniegtu "pamācību mūsdienu revolūcijas un krīzes laikā", un vēlmi to noskatīties tiešā klātbūtnē izrādīja 800 cilvēki, kas iegādājās biļetes.

Izrādi varēja vērot arī interneta vietnē "www.sgt.gr", un tīmekļa lietotājiem tika dota iespēja izteikt arī savu spriedumu.

Organizatori norādīja, ka jautājumi par demokrātiju un runas brīvību, kuri izskanējuši Sokrāta prāvā, ir svarīgi arī mūsdienu pasaules politikā, ņemot vērā nesenās krīzes un revolūcijas.

Viņi piebilda, ka tas īpaši ir svarīgi mūsdienu Grieķijai, kura gatavojas atkārtotajām vēlēšanām, kas, domājams, lielā mērā izšķirs valsts nākotni.

Līdzīgā Sokrāta prāvas pārspēlē, kas pērn notika Ņujorkā, filozofs arī tika attaisnots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu