Cita pamata un vidējā izglītība Latvijā un pasaulē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūsdienu izglītības bagātība ir tās daudzveidībā, tāpēc Latvijā aizvien aktualizējas tālmācības piedāvājums visos izglītības līmeņos, tādejādi palīdzot iegūt izglītību tiem, kam tradicionālais pamatizglītības un vidējās izglītības ieguves veids nav pieejams vai pieņemams.

Izvērtējot tālmācības pieprasījumu un ekonomisko situāciju valstī, ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu, 2009. gada 6. martā tika dibināta pirmā tālmācības vidusskola Latvijā. Rīgas Tālmācības vidusskola (RTV) ir pirmā tālmācības vidusskola Latvijā, kas tika akreditētā uz 6 gadiem un, saskaņā ar LR Izglītības likumu, jau trīs gadus ar panākumiem īsteno izglītības programmas neklātienes formas paveidā- tālmācībā.

Trīs gadu laikā Rīgas Tālmācības vidusskolā mācās 928 audzēkņi. Var uzskaitīt vairākas cilvēku grupas, kas uzreiz atsaucās uz piedāvāto iespēju Rīgas Tālmācības vidusskolu saukt par savu skolu.

Tam bija savi cēloņi.
• Sakarā ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā daudzi politiķi ar visām ģimenēm devās uz ārzemēm, lai pildītu viņiem uzticētos pienākumus un pārstāvētu Latviju Eiropas Savienības institūcijās.
• Pirms 3-4 gadiem ekonomiskās situācijas pasliktināšanās rezultātā daudzi Latvijas iedzīvotāji ar visām ģimenēm sāka izceļot no valsts uz ārzemēm, taču bērni vēlējās mācīties dzimtajā valodā.
• Palielinājās to skolas vecuma pusaudžu un jauniešu skaits, kurus sāka neapmierināt tradicionālā klātienes skola un kuriem bija un ir nepieciešama individuālā pieeja izglītībā.
• Latvijā aktualizējās izglītības piedāvājums cilvēkiem, t.sk. pusaudžiem un jauniešiem, ar īpašām vajadzībām, kas nevar vai negrib apmeklēt tradicionālo skolu.
• Pieauga to cilvēku skaits, kas bija ieguvuši tikai pamatizglītību un profesionālo izglītību, bet nebija pabeiguši vidusskolu. Šo cilvēku vidū ir daudz talantīgu cilvēku sportā, mākslā u.c. jomās, kas visus savu iekšējos un laika resursus velta karjeras attīstībai profesionālās darbības jomā. Viņiem bija jādod otrā iespēja iegūt otrā līmeņa izglītību.
• Kā īpašu tālmācības mērķgrupu var izdalīt jaunās māmiņas, kam mācības ir jāapvieno ar bērnu audzināšanu.
• Tālmācība var nodrošināt pamatizglītības un vidējās izglītības pieejamību cilvēkiem, kas atrodas ieslodzījumā.
• Līdz ar ekonomiskās krīzi daudzviet Latvijā tika un aizvien tiek slēgtas mazās lauku skolas. Tālmācība kļuva ļoti aktuāla arī šiem audzēkņiem, kas bija palikuši bez savas skolas tuvu mājām, bet nevēlējās atstāt vecāku mājas un doties svešumā.

Trīs gadu intensīva darba rezultātā skola ir izveidojusi savu RTV e-vidi, ir izstrādāta pamatīga mācību metodiskā bāze, piemēram, audzēkņi tiek nodrošināti ar pašu pedagogu izstrādātajiem mācību līdzekļiem un videolekcijām visos mācību priekšmetos un visās izglītības programmās. Ir izstrādāta un praksē aprobēta tālmācības metodika, motivējot un atbalstot savus audzēkņus viņu patstāvīgajās un pašvirzītajās mācībās. Gan paši pedagogi, gan audzēkņi atzīst, ka tālmācībai ir vairākas priekšrocības. Mediju un pašmenedžmenta kompetences attīstība, iespēja mācīties jebkurā vietā, laikā un savā tempā pēc individuālā plāna ir tikai dažas no tām.

Līdztekus pamatizglītības un vispārējās izglītības programmām mūsu audzēkņiem kā papildus iespēja RTV piedāvā arī akreditēta profesionālās pilnveides izglītības programma «Panākumu Universitāte». Programmas ietvaros jau otro gadu ne tikai RTV, bet arī jaunieši no daudzām Latvijas skolām iesaistās dažādās aktivitātēs, klausās ievērojamu personību dzīves, veiksmes un panākumu stāstus, dažāda veida profesionāļu lekcijas u.c., kā rezultātā tiek veicināta šo jauniešu konkurētspēja.

Valsts centralizēto eksāmenu pozitīvie rezultāti, akreditācijas komisijas ekspertu atzinīgie vērtējumi, pašu audzēkņu un viņu tuvinieku pateicības pilnās atsauksmes, kā arī pašu pedagogu gandarījums par jau paveikto ir RTV darba kvalitātes rādītāji.
Tikai tā skola, kas neapstājas pie paveiktā, ir ilgtspējīga. RTV vadībai un pedagogu kolektīvam ir vēl daudz jaunu ieceru, kas Latvijā pirmajai tālmācības vidusskolai paver jaunas attīstības perspektīvas.

Jau šo sestdien 205 mūsu skolas absolventi dosies uz savu izlaidumu skaistajā Melngalvju namā, bet trīs gadu laikā Rīgas Tālmācības atestātus par vidējo izglītību ir saņēmuši 478 absolventi, bet apliecības par pamata izglītību 40 absolventi. Atliek tikai novēlēt, lai arī turpmāk šim lidojumam ir plaši un droši spārni!

Citus video var apskatīt šeit.

* Apmaksāts reklāmas raksts

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu