14% iedzīvotāju uzskata, ka sasniegts mājokļu cenu zemākais punkts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju (43%) uzskata, ka šobrīd ir īstais brīdis mājokļa iegādei, ja būtu tāda nepieciešamība, rāda «Swedbank» aptauja. Iedzīvotāji norāda, ka mājokļu cenas ir pievilcīgas un būtisks cenu kritums, viņuprāt, vairs nav gaidāms. 14% respondentu uzskata, ka zemākais cenu punkts jau sasniegts, portālu «Apollo» informēja Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

Vispārliecinātākie par situāciju mājokļu tirgū ir iedzīvotāji ar augstiem ikmēneša ienākumiem – 29% atzīst šo par labu brīdi mājokļa iegādei, tikpat uzskata, ka cenas ir sasniegušas zemāko punktu, un tikai 9% prognozē turpmāku kritumu. Līdzīgās domās ir arī iedzīvotāji, kuru ienākumi ir līdz 400 latiem mēnesī – 40% būtu ar mieru par šī brīža cenu iegādāties mājokli, ja rastos tāda nepieciešamība un iespēja.

Kopējais sabiedrības noskaņojums pakāpeniski kļūst pozitīvāks. Šobrīd novērojam, ka pieaug to cilvēku skaits, kuri  tagad jūtas pietiekami stabili un realizē savus atliktos pirkumus . Prātīga aizņemšanās, samērojot savas ieceres ar finansiālajām iespējām, turpmākajos gados dominēs. To sekmēs gan situācija mājokļu tirgū – stabils piedāvājums un salīdzinoši nemainīgas mājokļu cenas –, gan iepriekšējo gadu pieredze,» saka Dzintars Kalniņš, «Swedbank» Privātpersonu finansēšanas daļas vadītājs.

Kā liecina «Swedbank un Valsts zemes dienesta dati, sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos pēdējā gada laikā nostabilizējušās – šogad martā vidējā cena par kvadrātmetru bija 590 eiro (415 latu), salīdzinot ar 606 eiro (426 latiem) pirms gada. Šī gada 1. ceturksnī vidējā cena ir par 12% augstāka nekā pēdējo gadu zemākajā punktā – 2009.gada septembri, kad tā bija 526 eiro (370 lati)..

Mājokļu cenas komentē Dzintars Kalniņš: «Swedbank» dati rāda, ka kopš 2010.gada situācija nekustamā īpašuma tirgū ir stabilizējusies, ko apliecina sērijveida dzīvokļu cenu dinamika. Šo tendenci ir pamanījuši arī Latvijas iedzīvotāji, no kuriem vairums uzskata, ka būtiski cenu samazinājumi vairs nav gaidāmi.»

Pēc «Swedbank» 2011.gadā finansēto mājokļu privātpersonām datiem 47% darījumu notikuši, iegādājoties dzīvokļus tieši sērijveida ēkās. 31% no visiem kredītiem piešķirts privātmāju iegādei, 14% dzīvokļiem jaunajos projektos, bet 8% - dzīvokļiem pirmskara ēkā.

Mājokļu tirgus tendences:

·         Lai gan tirgū pakāpeniski ieplūst bankas meitas uzņēmumu pārvaldītie īpašumi, joprojām vērojams kvalitatīva piedāvājuma deficīts;

·         Šogad būvniecība uzsākta tik dažos jaunajos projektos, piedāvājuma apjomu būtiski nepalielinot;

·         Daļu no šī brīža piedāvājuma veido 2006.-2008.gadā celtas ēkas ar nepabeigtu vai daļēju apdari;

·         Aktivizējas privātmāju būvniecība  —  izsniegto būvatļauju skaits 2011.gadā audzis par 12%;

·         Vislielākā daļa darījumu joprojām notiek tipveida projektos;

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu