«Nordic Metalplast» ražotnes strādnieki gatavojas streikot neizmaksāto algu dēļ

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jelgavā izvietotā uzņēmuma SIA «Nordic Metalplast» ražotnes 42 darbinieki 4.jūnijā sāks streiku neizmaksāto darba algu dēļ, aģentūru LETA informēja Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrības (LAKRS) organizatorisko darbu speciāliste Elīna Dābola.

LAKRS pārstāve skaidroja, ka konflikts starp darba ņēmējiem un darba devēju šai ražotnē sākās pagājušā gada nogalē, kad darbinieki nesaņēma samaksu par paveikto darbu.

Alga netika izmaksāta arī par pagājušajā gadā paveikto, un, neskatoties uz vairākām ierosmēm gan no darba ņēmēju, gan no arodbiedrības LAKRS puses, darbinieki tomēr vēl nav saņēmuši pretimnākšanu un atbildes reakciju no darba devēja - uzņēmuma ģenerāldirektora Eskilio Martinandželi, kurš pēc sarunas ar arodbiedrības LAKRS priekšsēdētāju Juri Kalniņu solījās šo jautājumu atrisināt pēc iespējas ātrāk, pauda Dābola.

Tikšanās notika 21.maijā, bet līdz pat šim brīdim situācija nav mainījusies, un sīkākas ziņas SIA «Nordic Metalplast» nav sniegusi. Arī iepriekš Valsts darba inspekcija (VDI) ir atzinusi, ka «Nordic MetalPlast» ir lielākais darba likumdošanas pārkāpējs Jelgavā - regulāri kavē algu izmaksu vai strādājošos atstāj vispār bez ienākumiem. Tomēr Valsts darba inspekcijas piemērotais 1500 latu naudas sods uzņēmumam mācību nav devis, skaidroja LAKRS pārstāve.

Darbinieki ir neizpratnē un neapmierināti ar šādu vadības rīcību un tāpēc kā vienīgo iespējamo situācijas uzlabojumu redz streika uzsākšanu, informēja Dābola.

Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrība, konsultējoties ar SIA «Nordic Metalplast» darbiniekiem - LAKRS biedriem, ir vienojusies un iesniegusi VDI, Nacionālajai trīspusējai sadarbības padomei (NTSP) un darba devējam pieteikumu par streika sākšanu šā gada 4.jūnijā SIA «Nordic Metalplast» telpās.

42 uzņēmuma darbinieki, no kuriem 36 ir arodbiedrības biedri, ir gatavi paust savu neapmierinātību un izvirza prasības izmaksāt darba algu par 2012.gada marta un aprīļa mēnešiem, kā arī darba algas parādus par 2009.gadu visiem darbiniekiem - arodbiedrības biedriem, kuri to nav saņēmuši, atbilstoši darba līguma nosacījumiem un spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī noslēgt vienošanos starp SIA «Nordic Metalplast» un arodbiedrību LAKRS par to, ka, ja darba devējs kavē un neveic darba līgumā noteikto darba algas izmaksu darbiniekiem noteiktajā termiņā, tad darba devējs darbiniekiem - arodbiedrības biedriem maksā līgumsodu 3% apmērā no neizmaksātās darba samaksas par katru nokavēto dienu.

Gan darbinieki, gan arodbiedrības LAKRS pārstāvji vairākkārt ir sazinājušies gan ar uzņēmuma ģenerāldirektoru Martinandželi, gan ar uzņēmuma pārstāvi Latvijā Jūliju Pankeviču, tomēr līdz šim problēmas risinājums nav rasts.

Uzņēmums «Nordic Metalplast» savu darbību sāka pirms vairākiem gadiem ar ražotnes atvēršanu Jelgavā. SIA «Nordic Metalplast» ir svarīgs ceļu un ceļu būvdarbu laukumu apzīmējumu ražotājs. Uzņēmums saražoto produkciju eksportē uz Itāliju.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, gumijas un metāla ceļu zīmju ražotne «Nordic Metalplast» atrodas Jelgavā, industriālā parka «NP Jelgavas biznesa parks» teritorijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu