Zatlers un padomnieki vaļsirdīgi atklāj, kā pieņemts lēmums par «Rīkojumu Nr.2»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers un viņa padomnieki gadu pēc lēmuma par 10.Saeimas atlaišanas ierosināšanu vaļsirdīgi stāsta, kā tika pieņemts vēsturiskais lēmums.

«Rīkojums Nr.2» jau folklorizējies, bet kā tas tapa? Kurā brīdī tika pieņemts lēmums rosināt Saeimas atlaišanu? Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu dienests piedāvā palūkoties aiz šī vēstures priekškara Zatlera un viņa tuvāko padomnieku skatījumā.

«Variants par Saeimas atlaišanu parādījās 27.maija dienas otrajā pusē,» atklāj toreizējais Zatlera padomnieks un pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš gan norāda, ka lēmums netika pieņemts līdz 28.maija vakaram.

«Tas bija zvans man, prezidenta kungs lūdza tādu dokumentu sagatavot, un nevis ar noteikumu, ka šis dokuments kļūs par «rīkojumu nr.2», bet lai šāds dokuments būtu darba kārtībā,» stāsta bijusī Valsts prezidenta padomniece Inese Lībiņa-Egnere.

«Bija sarunas ar [premjeru Valdi] Dombrovski, kurš saprata situāciju, kurš pielāgojās šai situācijai. Emocionāla saruna bija ar [Saeimas priekšsēdētāju Solvitu] Āboltiņu. Kas bija normāli, jo viņa ir sieviete un emocionāli reaģēja uz šādiem jaunumiem,» atklāja Zatlers.

LTV arī uzzinājis, ka «Rīkojumu Nr.2» teju nācies pārrakstīt, jo pārlasot dokumentu pirms parakstīšanas, uz tā gandrīz uzkritusi kāda padomnieka ēsta sviestmaize.

Vairāk skaties «Panorāmas» sagatavotā sižetā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu