Avīze: Darbinieki strauji pamet valsts pārvaldi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valsts pārvalde zaudē konkurētspēju gan atalgojuma, gan darba devēja tēla ziņā, tādēļ amatus valsts pārvaldē pamet arvien vairāk darbinieki, otrdien vēstī laikraksts «Dienas Bizness».

Laikraksts noskaidrojis, ka kadru mainība valsts pārvaldē ir ļoti augsta, un salīdzinoši zemais atalgojums nav vienīgais faktors, kas to ietekmē. Šogad veiktā valsts pārvaldē nodarbināto aptauja, kurā piedalījās 1200 respondentu, uzrādīja, ka darbiniekiem nav skaidra cilvēkresursu politika, ir zema atlīdzība, liels darba apjoms, neskaidri darba apstākļi.

Avīze norāda, ka pagājušajā gadā no 2900 tiešajā valsts pārvaldē nodarbinātajiem no darba prom aizgājuši 364. Kopumā katru mēnesi valsts pārvaldē tiek izsludināti 150–200 amatu konkursi, tomēr daudzi no tiem ir jābeidz bez rezultātiem, jo kandidāti neatbilst amata kritērijiem un kvalifikācijai.

«Valsts pārvaldē, šķiet, novērojams sociālisma princips – labāk lai ir vairāk cilvēku, bet ar mazāku atalgojumu, lai visiem ir darbs un iztikas līdzekļi. Ilgtermiņā tas nav risinājums, jo pietrūkst resursu, no kuriem apmaksāt šos cilvēkus, un cieš tie, kuri strādā labāk nekā vidusmērs,» uzskata SIA «Fontes» vadības konsultācijas valdes priekšsēdētāja Inese Kamarūte.

Viņa uzsver, ka ir jānosaka stratēģiskie amati, kuri valstij nes lielu pievienoto vērtību un kuri ir labi jāapmaksā.

«Piemēram, jau ilgstoši nevar sameklēt Konkurences padomes vadītāju – no cilvēka šajā amatā prasa ļoti daudz, un pēc tam viņam ir ierobežojumi, izvēloties nākamo darbavietu, bet piedāvātā alga ir privātā sektora grāmatveža līmenī. Šādās pozīcijās jānodrošina konkurētspējīgs atalgojums, neskatoties uz sabiedrības negatīvo reakciju. Ja grib paturēt cilvēkus, tad ir jāiegulda. Pārējiem jāmaksā atbilstoši katra ieguldījumam, visiem nevar maksāt vienādi.»

Kadru aizplūšanu no valsts pārvaldes sekmē arī pieaugošais darba apjoms. Valsts pārvaldē nodarbināto īpatsvars pēdējos gados ir samazinājies par 24%, atalgojuma kopējais apmērs ir samazinājies gandrīz par 30%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu