Zatlers kritizē «Vienotību» saistībā ar procesiem PV

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Reformu partijas (RP) līderis Valdis Zatlers pieļauj, ka partija «Vienotība» attiecībā uz AS «Pasažieru vilciens» (PV) cenšas noslēpt savu bezatbildību.

«Tas ir mans pieņēmums, ka «Vienotība» cenšas noslēpt savu bezatbildību laikā, kad tika pieņemti lēmumi. [Attieksme bija]: «Tas mūs neskar, galvenais būt valdībā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un maksāt nodevas [Ventspils domes priekšsēdētājam] Aivaram Lembergam,»» aģentūrai LETA sacīja politiķis.

«PV valdes locekļu izvēle ir diezgan interesanta, jo katrs no viņiem ir no kāda politiskā spēka. Tas rada iespaidu, ka tā ir pēdu un šmuču slēpšanas valde,» uzsvēra Zatlers, piebilstot, ka valdes locekļus var mainīt katru dienu, bet tas nerisina problēmas.

Jautājums, vai jaunieceltā valde spēj pastāstīt, kāpēc Latvijas veiksmes stāsts ir kļuvis par kļūmju nastu, sacīja deputāts.

Viņš akcentēja, ka no iepriekšējās valdības atstātais vilcienu iepirkuma process visiem ir radījis lielas problēmas. «To svaida kā karstu kartupeli un nezina, kurš tad uzņemsies atbildību par lēmumiem, kuri, varbūt, ir pieņemti savtīgās interesēs,» skaidroja RP līderis.

»«Vienotībai» būtu skaidri jāpastāsta, kāds šis process bija, kāpēc viņi stāvēja malā un neredzēja problēmas ātrāk, jo problēmas palikušas mantojumā no laika, kad «Vienotība» strādāja kopā ar ZZS,» norādīja eksprezidents, kurš vēloties uzzināt, kur ir problēmas sakne.

Nepieciešamību atrisināt situāciju ar PV sabiedrības interesēs Zatlers dēvē par izaicinājumu tiesiskuma koalīcijai. Viņam gan ir grūti nosaukt, kādas kļūdas šajā procesā pieļautas, jo darbības ir veiktas iepriekšējo valdību laikā un viņš arī nedomā, ka šeit būtu jāsāk izmeklēšana.

Kā ziņots, koalīcijas partneri - nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) un RP - nav apmierināti ar «Vienotības» paustajiem skaidrojumiem par PV jaunās valdes iecelšanas kritērijiem.

RP pārstāve Daiga Holma norāda, ka, uzklausot «Vienotības» politiķu un Satiksmes ministrijas argumentus un skaidrojumu par PV noslēgto līgumu un valdes iecelšanas procesu, RP neguva pārliecību par šīs sasteigtās un sabiedrībai iepriekš neizskaidrotās rīcības motīviem, kas neliecina par caurskatāmu un saprotamu pieeju valsts kapitālsabiedrību pārvaldībai.

«Situācijā, kad vilcienu iepirkuma līguma slēgšanas process ir bijis gan ilgstoši vilcināts, gan pēdējā brīdī tik sasteigts un neskaidrs, kā arī pašlaik nav pieejams skaidrs rīcības plāns, pieci Reformu partijas ministri uzskata, ka nevar piedalīties lēmuma pieņemšanā Ministru kabinetā un uzņemties līdzatbildību par šo līgumu,» akcentē Holma.

Kā ziņots, 21.maijā pilnībā tika nomainīta PV valde, par kuru iepriekš kritiski izteikušies vairāku politisko spēku pārstāvji. Par jauno valdes priekšsēdētāju iecēla Arti Birkmani. Jaunajā valdē iecelti arī Anrijs Brencāns, Silvija Dreimane un bijušais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V). Tieši Štokenberga negaidītā nonākšana uzņēmuma vadībā ir izraisījusi koalīcijas partneru nesapratni, jo viņa kandidatūra nav pārrunāta ar kolēģiem.

LETA jau ziņoja, ka jauno vilcienu iepirkuma kopējās izmaksas tiek plānotas 144 miljoni latu, no kuriem ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums būs 100 miljoni latu. Savukārt otra līguma daļa paredz šo vilcienu uzturēšanu 30 gadu periodā. Kopumā līguma vērtība ir 610,76 miljoni eiro (429,24 miljoni latu).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu