Lietuvā un Latvijā visbiežāk zog «BMW» automašīnu spoguļus, Igaunijā nezog vispār

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Baltijas valstīs vērojamas būtiskas atšķirības autovandālisma gadījumos - Lietuvā samērā bieži tiek reģistrētas ne tikai automašīnu spoguļu, bet arī citu auto daļu zādzības, Latvijā galvenokārt tiek zagti tikai auto spoguļi, savukārt Igaunijā jebkādi autovandālisma gadījumi tiek reģistrēti ārkārtīgi reti, liecina If «P&C Insurance AS» (If) apkopotā statistika par reģistrētajiem autovandālisma gadījumiem Baltijas valstīs.

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības If apkopoto informāciju Lietuvā, īpaši Viļņā, visbiežāk tiek zagti «BMW» markas 3. un 5.sērijas, kā arī «Audi A4» un «A6» automašīnu modeļu spoguļi. Lietuvā reģistrēto autovandālisma gadījumu vidū visai bieži tiek konstatētas arī auto lukturu, priekšējo spārnu, buferu, kā arī luksus klases automašīnu navigācijas sistēmu zādzības. Lietuvas tiesībsargājošās institūcijas arī secina, ka visbiežāk tiek apzagti jauno projektu un apartamentu autostāvvietās esošie auto, jo minētajos rajonos mitinās ģimenes ar augstākiem ienākumiem. Viļņas policijas pārvalde prognozē, ka tuvākajā laikā Lietuvā varētu palielināties 2006.gada izlaiduma «Volkswagen Passat» auto lukturu zādzības, jo liels šādu zādzību skaits jau ir reģistrēts Beniluksa valstīs. Savukārt iepriekšējos gados visai bieži no zagļiem Lietuvā cieta arī «Honda Accord» un «Subaru» markas automašīnas, no kurām tika zagti drošības spilveni, liecina «If» apkopotā informācija.

Latvijā autovandālisma statistika liecina, ka vairāk nekā 96% gadījumu šogad tas ir saistīts ar spoguļu zādzībām un tikai atsevišķos gadījumos ir konstatētas arī sensoru vai navigācijas sistēmu zādzības. Šī gada pirmajos mēnešos visbiežāk zagti «BMW», «Volvo» (S60, S80, XC90 modeļi) un «Mercedes-Benz» automašīnu spoguļi, liecina «If» dati.

Viskrasākā atšķirība Baltijas valstīs reģistrētā autovandālisma statistikā vērojama Igaunijā. Gada laikā Igaunijā tiek pieteiktas vien dažas autospoguļu zādzības. «Šo faktu mēs skaidrojam ar apstākli, ka Igaunijā nav zagto autodetaļu tirgus, jo tam vienkārši nav noieta. Kā zināms, gan Latvijā, gan Lietuvā spoguļu zādzības bija un arī joprojām ir ienesīga nodarbe, jo spogulis ir viegli nozogama auto detaļa ar salīdzinoši lielu vērtību, un, kā zināms, spoguļu stikliņus var nozagt dažu sekunžu laikā. Turklāt autoīpašnieki, kuru auto nav apdrošināti, veido pateicīgu klientūru gan autozagļiem, gan autoservisiem, kas piedāvā uzstādīt lietotus auto spoguļus,» skaidro «If» Apdrošināšanas Transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītāja Līga Bērziņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu