Īsfilmu festivāls «2ANNAS» turpinās ar Baltijas konkursa programmām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Šogad festivālā ir divas Baltijas konkursa programmas, kurās 5 filmas no Igaunijas, 3 no Lietuvas un 4 no Latvijas. Mūsu valsti pārstāv Lauma Balode, Lauris Ābele, Dāvis Kaņepe un Renāte Miļūne. Konkursa filmas izvērtēs žūrija, un festivāla noslēgumā 2. jūnijā tiks izvirzīta šī gada labākā Baltijas un Latvijas filma.

Baltijas konkursa filmas skatāmas kinoteātrī «Splendid Palace» 16:00 un 18:00. 20:00 kinoteātrī «Splendid Palace» ar kino kritiķes Sanitas Grīnas ievadu notiks Igaunijas kino simtgadei veltīts pasākums, kurā tiks demonstrētas Igaunijas klasiskās īsfilmas. 

Rīgas Starptautiskais īsfilmu fetsivāls 2ANNAS notiek no 28. maija līdz 3. jūnijam.
 
Baltijas konkursa programma I, 16:00

  • «Sterilā zona», rež. Lauma Balode, 25:34', spēlfilma, Latvija: Kristaps grib kļūt par ķirurgu, taču ģībst, ieraugot asinis. Sekojot mātes padomam, Kristaps ķeras pie drastiskas metodes, lai problēmu atrisinātu.
  • «Trešdienās» / «On Wednesdays», rež. Ieva Javalaityte, 3', spēlfilma, Lietuva: Veca kundze staigā pa lielveikalu, rūpīgi izvēloties produktus. Drīz viņas iepirkumu ratiņi ir pilni. Taču pie kases notiek kas negaidīts.
  • «Mušu dzirnavas» / «Fly Mill», rež. Anu-Laura Tuttelberg, 7:17', animācija, Igaunija: Vecais dzirnavnieks ik dienas cep maizi pīlēniem, kurus kādu dienu vēlas atbrīvot, un vēro medniekus aiz loga.
  • «Es, veterāne» / «I, Veteran», rež. Darius Jarašūnas, 21', spēlfilma, Lietuva: Otrā pasaules kara veterāne svin Uzvaras dienu un pazaudē kaut ko sev ļoti dārgu. Ironiska traģikomēdija par simbolu un tradīciju vērtību.
  • «Laiks neapstāsies» / «Time Won't Stop», spēlfilma, 22' Igaunija: Minas māte ir slima un vienmuļās dienas pavada gultā, neapmierinātību izgāžot uz meitu. Kādu dienu viņu apmeklē negaidīts ciemiņš.

Baltijas konkursa programma II, 18:00

  • «Jo vairāk, jo labāk», rež. Renāte Miļūne, 1:54', eksperimentāla filma, Latvija: Jo vairāk, jo labāk – kādreiz mēdza teikt. Šis eksperimentālais video apgriež seno parunu kājām gaisā.
  • «Nakts maiņa» / «Shift», rež. Anu Aun, 15', spēlfilma, Igaunija: Divi notikumi vienas nakts laikā saved kopā divas sievietes no ļoti atšķirīgām pasaulēm. Dažreiz tas, kuram nav nekā, var glābt to, kam šķietami ir viss.
  • «Noklausīšanās» / «Audition», rež. Dāvis Kaņepe, 8:43', spēlfilma, Latvija: Jauns vijolnieks ierodas uz noklausīšanos. Lai tiktu pie darba, jāmaksā barga cena.
  • «Par kūts bezdelīgas grūto dzīvi» / «About the Hard Life of the Barn Swallow», rež. Chintis Lundgren, 5:20', animācija, Igaunija: Animēts stāsts par kūts bezdelīgas grūto dzīvi. Ceļā no Āfrikas var apmaldīties, lielie putni piesienas, visi māli ir beigušies un zirgs nelaiž kūtī.
  • «Bēdubrāļi» / «Brothers of Sorrow», rež. Lauris Ābele, 8:03', spēlfilma, Latvija: Divi mednieki pavada ziemas nakti mežā, metodiski dzerdami. No rīta viens no viņiem ir pazudis.
  • «Desmit iemeslu» / «Ten Reasons», rež. Andrius Blaževičius, 30', spēlfilma, Lietuva: Vitas mīl Onu, taču kļūst aizdomīgs, kad viņa sāk pavadīt laiku ar kursabiedru, it kā gatavojot projektu. Greizsirdība liek viņam redzēt to, kā nav.
  • «Brokastis Zaļumos» / Breakfast on the Grass, rež. Erik Alunurm, 4:30', animācija, Igaunija: Meža pļaviņā kāda koša kompānija uzsāk izsmalcināti horeografētu deju.

Igaunijas kino 100, 20:00

  • «Ruhnu» / «Roņu sala»

Režisors: Andres Sööt, 1965, 10'21 min

Niecīgās Ruhnu saliņas un tās iemītnieku portrets, pateicoties diktora tekstam, pārtop meditācijā par jūru, zemi, vērtībām un cilvēcisko spēju robežu pārkāpšanu. Ievērojamā igauņu dokumentālista Andresa Sota debijas filma.

  • «The Long Street» / «Garā iela» / «Pikk tanav»

Režisors: Hans Roosipuu, 1966, 9'50 min

Tallinas vecpilsētas rosīgākās ielas filmējumi pretstatīti tās mierīgākajiem nostūriem, prasmīgi savienojot ar slēpto kameru uzņemtus kadrus ar studijā tapušu trokšņu un mūzikas pavadījumu. Filma uzņemta pēc Lenarta Meri – savulaik kino veidotāja, vēlāk Igaunijas prezidenta – idejas un scenārija.

  • «The Peasants» / «Zemnieki» / «Talupojad»

Režisors: Ülo Tambek, 1968, 17'50 min

1968. gadā tapusī filma tika nolikta plauktā līdz 1989. gadam. Atjaunotās versijas sākumā tiek lasīts Tallinfilm kinostudijas lēmums – filma ir pārāk pesimistiska, autori nav spējuši realizēt tēmas potenciālu, atainojot igauņu zemnieku dzīvi un sociālistisko cīņu, neizbēgami liekot turpmākos kadrus uztvert kā griezīgu kritiku par attālināšanos no tradicionālajām vērtībām un ironiju par kolektivizācijas labumiem. Diktora tekstā izmantoti citāti no Komunistiskās partijas programmas.

  • «Home Village» /  Dzimtais ciems»  / «Kodukula»

Režisors: Peep Puks, 1969, 10'23 min

Poētisks lauku dzīves vērojums no pavasara līdz rudenim, no vecajiem ļaudīm līdz bērniem, no sējas līdz pļaujai.

  • «511 Best Photos of Mars» / «511 paremat fotot Marsist» / «511 labākās Marsa fotogrāfijas»

Režisors: Andres Sööt, 1968, 14'33 min

60. gadu igauņu dokumentālā kino meistardarbs, kas negaidītā veidā apvieno slēptās kameras filmējumu populārākajās Tallinas kafejnīcās ar Bītlu un Hendeļa mūziku, dzeju un ziņām par astronomijas jaunatklājumiem skaņu celiņā, radot savādu efektu, it kā ielūkojoties jaunatklātas planētas neparasto iemītnieku dzīvē.

Visu informāciju meklējiet «2annas.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu