EK: Latvijas augstskolām ir zemi rādītāji pasaules reitingos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Latvijas augstskolām ir zemi rādītāji pasaules reitingos, turklāt arī salīdzinājumā ar citu Baltijas valstu augstskolām, secināts šodien Eiropas Komisijas (EK) publicētajos ieteikumos katrai bloka dalībvalstij.

Pēcvidusskolas jeb terciārās izglītības sasniegumu rādītāji Latvijā ir ievērojami uzlabojušies no 18,6% 2000.gadā līdz 32,3% 2010.gadā un ir gandrīz sasnieguši Eiropas Savienības (ES) vidējos rādītājus, tomēr ievērojamai daļai darbaspēka nav profesionālo kvalifikāciju un ir ierobežota piekļuve kvalitatīvai izglītībai, it īpaši augstākās izglītības līmenī, atzīmē EK.

EK ieteikumos secināts, ka Latvijas augstākā izglītība cieš no zemas starptautiskās konkurētspējas. Augstskolās esot nepietiekams skaits starptautisko studentu, tāpat esot maz publikāciju un starptautisko pasniedzēju. Kā būtisks mīnuss tiek minēta vājā sadarbība starp augstskolām un uzņēmumiem. Matemātikas, zinātnes un tehnoloģijas studiju programmu absolventu skaits Latvijā ir viszemākais ES, uzsvērts ziņojumā.

Komisijai radušās bažas par lēmumu pieņemšanu un vadību augstākās izglītības iestādēs. Kā vienu no galvenajiem pasākumiem, kas īstenoti augstākajā izglītībā, EK nosauc studiju virzienu izvērtēšanu, kuras rezultāti veidos pamatu turpmākiem lēmumiem.

Kā ziņots, EK rekomendē Latvijai turpināt reformas augstākajā izglītībā, kā arī izstrādāt un īstenot efektīvu pētniecības un jauninājumu politiku.

Šodien publicētos EK ieteikumus Eiropas Savienības līderi apspriedīs un apstiprinās 28.jūnija un 29.jūnija tikšanās reizē.
Šāds EK skatījums par būtiskākajām ES dalībvalstu problēmām tiek publicēts jau otro gadu. EK ieteikumi Latvijai publicēti pirmo reizi, jo līdz šim Latvija strādāja saskaņā aizdevēju programmu, kurā bija jāpilda aizdevējiem dotie solījumi. Lai arī EK ieteikumiem ir rekomendējošs raksturs, izvairīšanās tos īstenot var nākotnē arī atsaukties uz ES finansējuma sadali.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu