Matemātiķi atrisinājuši ilggadējo mīklu par burbuļiem «Guinness» alus glāzē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Īru matemātiķi atrisinājuši ilggadējo mīklu, kāpēc «Guinness» alus glāzē burbuļi grimst lejā, nevis ceļas uz augšu.

Iepriekš veiktos eksperimentos tika secināts, ka glāzes vidū alus straume plūst uz augšu, bet tās malās uz leju, nesot sev līdzi burbuļus.

Taču iemesli šādām alus straumes plūsmām glāzē iepriekš nebija izprasti.

Taču Limerikas Universitātes matemātiķi pēc eksperimentu un simulāciju sērijas atklājuši, ka šīs straumes ir atkarīgas no standarta pintes glāzes formas.

«Guinness» un daudzi portera tipa ali papildu oglekļa dioksīdam, kas ir visa veida alos, satur arī slāpekli, kas nodrošina mazākus un noturīgākus burbuļus.

Taču burbuļu grimšana gadu desmitiem mulsinājusi gan fiziķus, gan matemātiķus.

Tāpat kā ar līdzīgām šķidrumu dinamikas problēmām, šīs mīklas risināšana nebija viegls uzdevums un tikai nesen zinātnieki pierādījuši, ka burbuļi alū patiešām grimst, nevis tā ir optiska ilūzija.

Limerikas Universitātes matemātiķu komanda primāri pētīja burbuļu rašanos šķidrumos.

«Viena no lietām, ko mēs atklājām, ka burbuļu veidošanos porterī var viegli novērot, salīdzinot, teiksim, ar šampanieti, kur burbuļi veidošanās process ir daudz mežonīgāks,» skaidroja viens no matemātiķiem Viljams Lī.

Taču pētījuma gaitā viņiem radusies interese par burbuļu grimšanu.

«Iztēlojieties pinti pilnu ar burbuļiem, un tad burbuļi sāk celties uz augšu,» sacīja Lī.

Taču standarta pintes glāzē burbuļi, ceļoties augšup, nonāk citā vidē.

«Glāzes slīpo sānu dēļ burbuļi attālinās no malas, tāpēc ar glāzes sānu sienām veidojas daudz blīvāks reģions. Gravitācijas spēka ietekmē blīvākais šķidrums grimst uz leju, velkot sev līdzi burbuļus,» skaidroja Lī.

«Grimstošus burbuļus jūs redziet nevis tāpēc, ka burbuļi paši grimst, bet gan tāpēc, ka grimst šķidrums, kas tos rauj sev līdzi,» norādīja matemātiķis.

Līdzīgas straumes veidojas arī citos alos, taču tajos ir burbuļi no ogļskābās gāzes, kas lielāki un mazāk pakļaujas straumes spēkam.

Īru matemātiķi eksperimentējuši arī ar citas formas glāzēm, tostarp «antipinti» - glāzi, kas ir pretējas formas kā standarta pintes glāze ar paplašinājumu uz leju. Kā jau zinātnieki sagaidīja, «antipintē» burbuļi ceļas uz augšu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu