Latviešu narkokurjers vaļsirdīgi atklājis, cik saņemtu par narkotiku kravu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums/bermudasun.bm

Bermudu salās aizturētais latviešu narkokurjers Jānis Zēģelis par kokaīna pārvešanu pār Atlantijas okeānam būtu saņēmis atlīdzību divu miljonu ASV dolāru (1,14 miljonu latu) apmērā, vēsta laikraksts «BDA Sun».

Par to tiesā pastāstījis policists Deivids Bagvans, kurš veica Zēģeļa arestu. Pēc aizturēšanas Zēģelim nolasītas viņa tiesības klusēt, taču aizturētais transportēšanas laikā policijas automašīnā atklāja, ka viņam par narkotiku pārvešanu no Trinidādas un Tobāgo uz Eiropu solīts samaksāt 2 miljonus ASV dolāru.

Bagvans vēlreiz atgādinājis Zēģelim, ka viņam ir tiesības neko policistiem nestāstīt un ka viņa stāstīto var izmantot tiesā pret viņu, taču aizturētais turpinājis runāt.

Pēc Zēģeļa sacītā, kokaīna krava viņa jahtā iekrauta jūrā pēc izbraukšanas no Trinidādas un Tobāgo ūdeņiem. Izbraucis jūrā, viņš piezvanījis narkotiku sūtītājiem un sniedzis savas atrašanās vietas koordinātes. Pie viņa burulaivas tad ieradies kuteris, no kā pārkrautas narkotikas.

Saskaņā ar vienošanos Zēģelim, kad viņš būtu sasniedzis Skageraga šaurumu pie Dānijas krastiem, būtu jāzvana narkotiku saņēmējam, lai sarunātu narkotiku nodošanu.

Jautāts, kā Zēģelis uzvedies pēc aresta, Bagvans sacīja, ka aizturētais bijis ļoti mierīgs un relaksēts.

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis aģentūrai LETA sacīja, ka Zēģelis ir sazinājies ar Latvijas vēstniecību ASV, kas ir iesaistījusies Zēģeļa tiesību un interešu aizstāvībā tādā apmērā, kādā tā ir pieļaujama saskaņā ar 1963.gada Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem. Zēģelim ir nodrošināts advokāts un tulks.

Zēģelis izteikt lūgumu izciest sodu Latvijā var vien tad, ja tiks notiesāts. Līdz šim šādu lūgumu Zēģelis nav izteicis ne ĀM, ne Latvijas vēstniecībai ASV.

Kā ziņots, pirmdien Sentdžordžas tiesā sākts tiesas process pret 29 gadus veco Zēģeli, kurš apsūdzēts narkotiku, ieroča un munīcijas glabāšanā un importēšanā.

Bermudu salās aizturētais latviešu narkokurjers vedis kokaīna kravu 48 miljonu dolāru (27 miljonu latu) vērtībā.

Zēģelis ar Londonā reģistrēto burulaivu «Arturs» aizturēts 2011.gada 1.augustā sākumā Bermudu salu Sentdžordžas ostā. Policija uz jahtas atrada 165 kilogramus kokaīna, kā arī deviņu milimetru pusautomātisko pistoli «Baretta» un 192 patronas. Pēc Zēģeļa sacītā, 12 metrus garā vienmasta burulaiva «Arturs» ir viņa personīgais īpašums, kuru viņš iegādājies pirms diviem gadiem.

Izmeklētāji Zēģeli raksturoja kā prasmīgu burātāju, viņa jahta «Arturs» ir «pietiekami maza, lai ar to burātu vienatnē, bet pietiekami liela transatlantiskam ceļojumam no Karību jūras uz Baltiju».

Jautāts, kāda ir viņa profesija, Zēģelis izmeklētājiem sacījis, ka viņš ir komerciālo kuģu otrais kapteiņa palīgs. Nopratināšanā aizturētais arī pastāstīja, ka viņš aptuveni sešus mēnešus dzīvojis Sentlūsijā, pēc tam viesojies Dominikānas Republikā, kur dzīvo viņa māte, un pēc tam apmeklējis Trinidādu un Tobāgo.

Pēc narkotiku saņemšanas viņš viens pats ar vienmasta 12 metrus garo buru laivu devies pāri Atlantijas okeānam ceļā uz Eiropu. Taču ceļā viņu pārsteigusi vētra, kas sabojājusi mastu, tāpēc Zēģelis 21.jūlijā piestājis Sentdžordžas ostā.

Valsts svētku dēļ jahtas remontdarbi aizkavējās, bet 1.augustā policija un muitas darbinieki veica reidu uz jahtas, atklājot tur narkotiku kravu.

Uz jahtas atrastais kokaīns bijis pulvera formā un sapakots plastmasas maisiņos. Tā vidējā tīrība ir 81%, skaidroja policija.

«Šo narkotiku vērtība ir aptuveni 48 miljoni dolāru,» tiesā pavēstīja prokurors Rorijs Fīlds. Pēc izmeklētāju novērtējuma, ierocis Zēģelim bijis vajadzīgs, lai aizsargātu savu kravu, ja kāds to vēlētos viņam atņemt.

«Mēs varam tikai iztēloties, kas notiktu, ja Bermudas noziedznieki uzzinātu par šīm narkotikām,» piebilda Fīlds.

Kaut arī apsūdzētais noliedz savu vainu, Fīlds sacīja, ka pierādījumi diezgan skaidri apliecina Zēģeļa vainu visos sešos apsūdzības punktos.

Zēģelim tiesā nozīmēts tulks, kas runā latviešu valodā. Kā sacīja Fīlds, Zēģelis labi pārvalda angļu valodu, kā arī runā krievu un spāņu valodā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu