Pirmais privātais kosmosa kuģis «Dragon» veiksmīgi atgriezies uz Zemes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Uzņēmumam «SpaceX» piederošais kravas kosmosa kuģis «Dragon» ceturtdien veiksmīgi nolaidies Klusajā okeānā pēc misijas uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

»«Dragon» ir ūdenī,» paziņoja NASA pēc informācijas saņemšanas no «SpaceX», ka pirmais privātais kosmosa kuģis nolaidies plkst.18.42 pēc Latvijas laika - divas minūtes ātrāk par plānoto.

Pēcāk tas tiks transportēts uz Teksasu, lai krava, ko kosmosa kuģis atvedis no SKS, varētu tikt nogādāta NASA.

Bezpilota kuģis SKS nogādāja 521 kilogramu lielu kravu, tostarp pārtiku, datorus un zinātniskajiem eksperimentiem nepieciešamos materiālus. Uz Zemes tas atgriezās ar 660 kilogramus smagu kravu.

«SpaceX» ir viena no kompānijām, kas konkurē par iespēju uz SKS nogādāt astronautus un kravas. Pašlaik šo uzdevumu spēj veikt tikai Krievijai piederošā «Sojuz» kapsula.

2010.gada decembrī «SpaceX» ar savu «Dragon» lidojumu iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu