Stājas spēkā jaunie «Rīgas siltuma» tarifi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šodien stājas spēkā jaunie Rīgas siltumapgādes uzņēmuma AS «Rīgas siltums» tarifi, līdz ar to pie pašreizējās gāzes cenas tiks piemērots par 1,5% augstāks siltumenerģijas tarifs.

«Rīgas siltums» jauno tarifu projektu iesniedza, ņemot vērā akcīzes nodokļa izmaiņas.

Tarifi noteikti tabulas veidā pie dažādiem dabasgāzes diferencētajiem tirdzniecības gala tarifiem atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas diapazonā no 90 līdz 280 latiem par 1000 kubikmetru. Pie pašreizējās dabasgāzes tirdzniecības cenas 210 lati par 1000 kubikmetru jaunais siltumenerģijas gala tarifs ar akcīzes nodokļa komponenti ir 42,81 lats par megavatstundu (MWh), iepriekš informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Gala tarifā iekļautais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 32,24 lati par MWh, pārvades un sadales tarifs - 9,65 lati par MWh, bet tirdzniecības tarifs - 0,77 lati par MWh.

Līdz šim pie šādas dabasgāzes cenas spēkā bija tarifs 42,16 lati par MWh. Iepriekš prognozēts, ka jūnijā dabasgāzes cena varētu nemainīties, taču precīzi skaitļi būs zināmi līdz 10.datumam.

Kā iepriekš norādīja SPRK preses pārstāve Daiga Reihmane, tarifu projekta izvērtēšanas gaitā regulators ir panācis izmaksu samazinājumu. Koriģējot sākotnēji iesniegto tarifu projektu, siltumenerģijas gala tarifi tika samazināti par 0,4%-0,7% atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas.

«Rīgas siltums» tarifu projektu izvērtēšanai regulatorā iesniedza pērn oktobrī saistībā ar akcīzes nodokļa ieviešanu no pērnā gada jūlija. Tarifu projekta vērtēšanas gaitā regulators vairākkārt pieprasīja uzņēmumam sniegt papildu informāciju, un uzņēmums ir sniedzis gan trūkstošo, gan papildu informāciju, kā arī atbilstoši tai precizējis tarifu projektu.
 
Kā skaidroja SPRK, saņemot ikvienu tarifu projektu, kas iesniegts izvērtēšanai un apstiprināšanai, neraugoties uz tā iesniegšanas iemeslu, regulators projektu izskata kompleksi, detalizēti pārskatot un izvērtējot pilnīgi visu pozīciju pamatojumu. Ja regulators konstatē nepilnības, uzņēmumam tiek pieprasīts iesniegt precizējumus un papildu informāciju, kā arī precizēt tarifu aprēķinu.
 
Apstiprinātie «Rīgas siltuma» siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir noteikti tādā apmērā, lai segtu uzņēmuma sniegto pakalpojumu izmaksas pie plānotā pakalpojumu apjoma. Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt lēmumus.
 
«Rīgas siltums» siltumenerģiju ražo 40 katlumājās, no kurām divās ir uzstādītas koģenerācijas iekārtas, kā arī divās koģenerācijas stacijās. Uzņēmums iepērk siltumenerģiju arī no AS «Latvenergo» termoelektrocentrālēm.
Jau ziņots, ka «Rīgas siltuma» iesniegtais tarifu projekts paredzēja tarifu pieaugumu 2%-3% apmērā. Uzņēmums vēlējās, lai jaunie tarifi stātos spēkā šā gada 1.janvārī. Izmaiņas saistītas ar akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei no 1.jūlija pērn, ko uzņēmums sedza pats.
 
«Rīgas siltuma» tarifi tiek apstiprināti tabulas veidā pie dažādām dabasgāzes cenām, kas nozīmē, ka pie attiecīgas dabasgāzes cenas tiek piemērots noteikts tarifs. Dabasgāzes tarifi tādiem uzņēmumiem kā «Rīgas siltums» var mainīties katru mēnesi, līdz ar to attiecīgi mainās arī siltuma tarifs. Jaunais tarifu projekts paredz augstāku siltuma tarifu pie attiecīgās dabasgāzes cenas.
 
Maksu par siltumu patērētājiem ietekmē ne tikai no dabasgāzes cenas atkarīgais siltuma tarifs, bet arī citi faktori, tostarp siltuma patēriņš.
 
«Rīgas siltums» iepriekš norādīja, ka tarifs nav mainīts trīs gadus. Akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei no 1.jūlija ietekmē uzņēmuma izmaksas par 1,60 latiem par vienu megavatstundu.
 
Uzņēmums pagājušo finanšu gadu, kas ilga no 2010.gada oktobra līdz 2011.gada septembrim, noslēdzis ar 128,8 miljonu latu apgrozījumu un 5,6 miljonu latu peļņu. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, «Rīgas siltuma» apgrozījums pieaudzis par 15%, bet peļņa - par 33%.
 
«Rīgas siltums» ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 890 kilometri, no tiem 74% atrodas «Rīgas siltuma» īpašumā.
 
Rīgas pašvaldībai pieder 49% «Rīgas siltuma» akciju, 48,995% akciju pieder Latvijas valstij, kuras intereses pārstāv Ekonomikas ministrija, AS «Dalkia» pieder 2%, bet AS «Latvenergo» - 0,005%.
 
Biznesa ideju žurnāla «Kapitāls», «IBS Prudentia» un biržas «NASDAQ OMX Riga» 2011.gada pētījumā «101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums» AS «Rīgas siltums» ar uzņēmuma vērtību 81,46 miljoni latu ierindojas 26.vietā.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu