Darba samaksa turpina pieaugt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Šā gada pirmajā ceturksnī bruto darba samaksa bija 467 lati, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga par 3,7%, portālu «Apollo» informēja Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas eksperte Vita Skuja.

Augot pieprasījumam pēc darbaspēka, darba samaksa turpina palielināties. Gada griezumā algas pieauga gan privātajā sektorā, gan sabiedriskajā sektorā, kaut gan privātajā sektorā pieaugums bija nedaudz straujāks (par 4,2%) nekā sabiedriskajā sektorā (par 3,1%).

2012.gada 1.ceturksnī darba samaksa sabiedriskajā sektorā ir 2009.gada līmenī, savukārt darba samaksa privātajā sektorā ir pārsniegusi pirmskrīzes līmeni, informē Skuja.

Šogad 1.ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, visstraujāk darba samaksa ir pieaugusi pakalpojumu nozarēs. Finanšu un apdrošināšanas darbībās tā pieauga par 7,6%, kas vairāk kā divas reizes pārsniedz vidējo darba algu valstī un līdz ar to ir augstākās darba algas tautsaimniecībā kopumā.

Darba samaksa pieauga arī transporta un uzglabāšanas nozarē (par 6,3%) un vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarē (5,5%). Savukārt apstrādes rūpniecībā mēneša vidēja bruto darba samaksa pieauga par 4,4% un būvniecībā par 4%. Gada griezumā darba algas nedaudz samazinājās operācijās ar nekustamo īpašumu un izglītībā.

Līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos, turpmākajos ceturkšņos paredzams mērens darba algas pieaugums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu