Draud pastiprināties «nomales efekts»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ja tuvākajā laikā netiks novērstas nevienlīdzības starp reģioniem ienākumu, ekonomiskās aktivitātes un pakalpojumu pieejamības ziņā, tas veicinās iedzīvotāju aizplūšanu no reģioniem un pastiprinās «nomales efektu», teikts Nacionālā attīstības plāna 2014.- 2020.gadam (NAP2020) melnrakstā.

Plāna izstrādātāji norāda, ka nevienlīdzība starp reģioniem veicina ekonomiski aktīvo iedzīvotāju aizplūšanu no mazāk attīstītām uz attīstītākām teritorijām, kas savienojumā ar konstanti zemo produktivitātes līmeni vēl vairāk samazina mazāk attīstīto teritoriju izaugsmes iespējas.

Ja tuvākajā laikā netiks īstenoti efektīvi risinājumi šo tendenču mazināšanai, turpināsies Latvijas reģionu iztukšošanās, kā arī pastiprināsies «nomales efekts». Tikmēr vienlaikus Rīgā un Pierīgā palielināsies apdzīvotība, kas izraisīs infrastruktūras nolietošanos, pastiprinātu slodzi videi, kā arī palielinās sociālo spriedzi, pieļauts NAP melnrakstā.

Lai mazinātu iedzīvotāju aizplūšanu no reģioniem uz Rīgu, plāna izstrādātāji iesaka panākt ātru datu pārraides tīklu ar platjoslas pārklājumu 30Mbit/s, kā arī līdz 2020.gadam panākt vismaz apmierinošu autoceļu stāvokli ceļiem, kas savieno nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centrus.

Tāpat vēlama ir jauno speciālistu piesaistīšana darbam ārpus Rīgas, piemēram, nosakot starp reģioniem diferencētu atalgojuma sistēmu. Ieteikums ir arī daļēji dzēst valsts budžeta finansētajās profesijās (pedagogi, mediķi) studiju un studējošo kredītu jaunajiem speciālistiem, kuri izvēlas strādāt mazāk attīstītajos reģionos.

Lai veicinātu ekonomiskās aktivitātes Latvijas reģionos, speciālisti iesaka veidot digitāla satura produktus un attīstīt e-pakalpojumus, tādējādi paplašinot pakalpojumu pieejamības un izmantošanas iespējas ekonomiskajā darbībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu