Latvijas amatpersonas no Kataras emīra saņēmušas dārgus pulksteņus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pēc šogad martā notikušās valsts vizītes Apvienotajos Arābu Emirātos un Katarā, premjers Valdis Dombrovskis (V) un viņu pavadošās personas dāvanās no Kataras emīra saņēmušas Šveices pulksteņus. To kopējā vērtība tiek lēsta ap 30 000 latu, vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Raidījums atklājis, ka valstī nav vienotas kārtības kā amatpersonām jārīkojas, saņemot dārgas diplomātiskās dāvanas. Tādēļ vairums pulksteņus glabā seifos.

Bez pulksteņiem vēl citas dāvanas Latvijas amatpersonas saņēma jau uz vietas vizītes laikā. Arābi latviešus apdāvināja ar kuģu atlējumiem, arābu rikšotāja krūšutēlu un izliektu arābu zobenu. Savukārt latvieši mājastēviem aizveduši mūsu mākslinieku apgleznotus traukus.

Jau pēc atgriešanās Rīgā, Dombrovski un viņa pavadoņus sagaidīja arī personiskas dāvanas  - katram pa pastu nosūtīti dārgi Šveices rokas pulksteņi. Kataras emīrs kopumā latviešiem uzdāvināja desmit Šveices pulksteņus.

Premjers Dombrovskis tika pie «Rolex Oyster Perpetual Date Just» ar 18 karātiem zelta un iestrādātiem 52 dimantiem. Premjera padomniece Sandra Bukane, kā arī Ārlietu ministrijas darbiniece Judīte Dobele saņēma «Bvlgari Assioma» - sieviešu rokas pulksteni ar kvarca mehānismu, 18 karātiem zelta un safīra stiklu. Savukārt ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, LIAA direktors Andris Ozols, premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke, kā arī citas amatpersonas saņēma vīriešu rokas pulksteni «Cartier Ballon Blew».

Pulksteņus Valsts protokola darbinieki nogādāja Valsts kancelejā, kur tos izdalīja adresātiem no Ārlietu, Ekonomikas un Satiksmes ministrijas.

Likums nosaka, ka amatpersonu pienākumu pildīšanas laikā saņemtās dāvanas ir jādeklarē. Savukārt iestādei, kurā dāvanas saņēmējs strādā, dāvana ir jānovērtē un jānosaka, kā to glabāt. Valdības noteikumos, kas paredz šādu kārtību, ir atruna, ka tā neattiecas uz diplomātiskajām dāvanām, kas saņemtas no oficiālas ārvalsts amatpersonas pa diplomātiskajiem kanāliem. Ir tikai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rekomendācijas, kas iesaka ar diplomātiskajām dāvanām rīkoties līdzīgi kā ar jebkuru citu dāvanu amatpersonai. Vienotu normu neesamība radīja iespēju katrai valsts iestādei ar Šveices pulksteņiem rīkoties citādāk.

Vispunktuālāk rīkojās Valsts kanceleja. Sasauca speciālu komisiju sešu cilvēku sastāvā un no kāda Vecrīgas veikala noalgoja pulksteņmeistaru ar Šveices kompānijas izdotu sertifikātu. Meistars noteica, ka Dombrovska «Rolex» maksā 7500 latu. Bukanes «Bvlgari» - 3000, bet Pankem un premjera ārlietu padomniekam piešķirtie «Cartier» – 1400 lati gabalā.

Ekonomikas ministrija pulksteņu lietu risināja vienkāršāk. Internetā konstatēja, ka Pavļutam dāvinātais «Cartier Ballon Blew» ar zelta elementiem maksā 4500 latu, bet valsts sekretāra vietniekam Gatim Ābelem piešķirtais tāds pats pulkstenis bez zelta – 3000.

Ekonomikas ministrs Pavļuta licis pulksteņus glabāt seifā, jo uztraucas par to drošību. Pulksteni neviens nevalkājot, jo «pirmkārt, tas ir nepiedienīgi, otrkārt, droši vien būtu bīstami, jo viņi ir ļoti vērtīgi. Tā kā viņi stāv seifā un visi papīri ir sakārtoti,» norādīja Pavļuts.

Satiksmes ministrija ministra Aivja Roņa padomniekam Kasparam Briškenam dāvināto pulksteni nodevusi vērtētājam. Tas solījis, ka pulksteni ar visu vērtējumu atgriezīs nākamnedēļ.

Savukārt Ārlietu ministrija nav saukusi ne pulksteņmeistaru, ne arī vērtēšanas komisiju. Ministrijas valsts sekretārs arābu dāvanu valkā un to nolēmis darīt līdz pat savu pilnvaru beigām. «Esmu šo pulksteni arī kādas dažas reizes uzvilcis. Man nav īpašu kaislību uz pulksteņiem. Labprāt valkāju savus pulksteņus, tos, ko man ir dāvinājusi mana dzīvesbiedre,» stāstīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Valsts kancelejas juristi gan uzskata, ka Teikmanis šajā situācijā nav rīkojies pareizi. Diplomātiskās dāvanas esot valsts īpašums un, ja Teikmanis savu pulksteni vēlas lietot, viņam tas esot bijis jāizpērk.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols apgalvo, ka vispār neko nezina par Kataras Emīra dāvināto pulksteni, lai gan kā vēsta raidījums, pats saņēmis to Ekonomikas ministrijā. No ministrijas viņš esot devies uz LIAA, kur neatvērtā veidā sev domāto sūtījumu nodevis sekretārei.

LIAA preses pārstāve rakstveidā «Nekā Personīga» informēja, ka pulkstenis ar visu iepakojumu atrodoties seifā līdz tālāka lēmuma pieņemšanai, ko ar to darīt.

Nepilnība likumos novedusi pie tā, ka katrs ar dārgo diplomātisko dāvanu rīkojas pēc saviem ieskatiem. Problēma ir arī prasība vienus un tos pašus pulksteņus vērtēt katrai iestādei atsevišķi. Līdz ar to Ekonomikas ministrijā valsts sekretāra vietniekam Gatim Ābelem dāvinātais «Cartier Ballon Blew» novērtēts par 3000 latu, bet tāds pats pulkstenis, kas dāvināts premjera preses sekretāram Mārtiņam Pankem, par 1400 latiem. Ja vērtēšana notiktu centralizēti, šādas situācijas nebūtu iespējams.

Kad šīs amatpersonas beigs darbu, viņām būs tiesības pulksteņus izpirkt.


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu