Policija vēršas pret cilvēku, kurš ziņojis par kādas policistes iespējamo korumpētību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki pirmo reizi saskārušies ar gadījumu, kad policija uzsāk kriminālprocesu pret KNAB ziņotāju, vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Cietušā lomā nonācis kāds jaunietis, kurš KNAB informējis par iespējamu noziegumu. Neilgi pēc tam par to pret viņu Rīgas Centra policijas iecirknī uzsākts kriminālprocess. KNAB šobrīd pārbauda, vai policijas iecirknī kāds ļaunprātīgi nav izmantojis savu dienesta stāvokli, cenšoties ietekmēt biroja informācijas avotu.

Incidenta pamatā ir sadzīviskas domstarpības par naudu. Vienā no lielveikala Galerija Rīga sieviešu rotaslietu tirgotavām «World of Luxury» atklājās iztrūkums 2500 latu vērtībā. Naudas pazušanā veikala vadībā vainoja pārdevējas, kuras zādzību noliedza. Kad pārdevējas atteicās naudu atmaksāt, vadība esot piedraudējusi ar sakariem policijā un nokļūšanu cietumā. Tā arī notika.

Pēc veikala vadītājas Natālijas Kravcevas iesnieguma, policijas Centra iecirknis uzsāka kriminālprocesu. Viena no pārdevējām vēlāk arī tika aizturēta uz 48 stundām. Pratināšanas laikā viņai licies, ka policijas inspektore valkā tieši tādu rotaslietu, kāda tirgota veikalā. Aizdomas, ka inspektore saņēmusi to kā dāvanu no veikala vadības, pārdevēja izstāstīja jurisprudences studentam Armandam Bikovam, kurš bija uzņēmies viņas aizstāvību.

«Nu, es vispirms nenoticēju tam, jo man šķita kaut kā dīvaini. Bet tomēr, kā godīgs Latvijas pilsonis, es atstāju ziņojumu KNAB uzticības tālrunī ar lūgumu veikt pārbaudi,» «Nekā Personīga» stāstīja Bikovs.

KNAB nosūtīja informāciju pārbaudei Valsts Policijas Iekšējās drošības birojam, kas vēlāk informēja: «Veicot pārbaudi netika iegūti objektīvi apstiprinājumi Jūsu sniegtajai informācijai par to, ka Rīgas Centra iecirkņa inspektore E.Plētiena būtu pieņēmusi prettiesisku labumu no SIA «Alimpeks» direktores N.Kraveckas.»

Taču tā vietā, lai viss beigtos, students Bikovs uzzinājis, ka turpat policijas Centra iecirknī pret viņu ir ierosināts kriminālprocess par nepatiesu ziņu sniegšanu. Kriminālprocesu bija uzsākusi tā paša iecirkņa dežūrdaļa par kuras darbinieci viņš bija ziņojis KNAB. Bikovs izsaukts sniegt paskaidrojumus un uzzinājis, ka lieta pret viņu uzsākta, jo viņš centies panākt kriminālprocesa uzsākšanu pret inspektori Plētienu.

«Pie tam tai pat dienā es tiku atzīts par aizdomās turēto un man arī tika piemērots drošības līdzeklis – uzturēšanās dzīvesvietā,» atceras Bikovs.

Šokēts par tādu lietas pavērsienu, viņš lūdza palīdzību KNAB. Birojā atzīst, ka gadījums, kad policija vēršas ar sankcijām pret cilvēku, kurš birojam sniedzis informāciju par varbūtēju noziegumu, līdz šim ir viņu praksē nepieredzēts.

«Nu, tiešām, nesaprašana! Priekš manis tas nav pieļaujams,» norādīja KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks.

Šajā gadījumā ir aizdomas, ka informācija par Bikova atstāto ziņu noplūdušas, iespējams, no policijas. To netieši apstiprināja arī incidents uz ielas «Nekā Personīga» intervijas laikā, kad veikala vadītājas draugs vērsās pret Bikovu.

«Tu saproti, ka tev problēmas sākās no tā brīža, kad tu uzrakstīji papīru uz KNAB par cilvēku, kurš nav ņēmis nekādus kukuļus!? Saproti!? Nepazīstot zvērus, nelien mežā,» aizrādīja Dmitrijs Volodjkovs, veikala «World of Luxury» vadītājas draugs.

Volodjkovs ar žurnālistiem runāt nepiekrita, bet viņa draudzene – veikala vadītāja noliedza, ka kāds no abiem būtu piesolījis izmantot sakarus Valsts policijā. Viņi tikai gaidot tiesu veikala iztrūkuma lietā un ar aizdomās nonākušo inspektori nekad iepriekš neesot bijuši pazīstami.

Arī policijas iecirkņa priekšnieks Mārcis Mežavilks uzskata, ka vainotā darbiniece līdz šim strādājusi labi. Kriminālprocess pret KNAB ziņotāju sākts tādēļ, ka bijušas aizdomas, ka ar vēršanos birojā viņš apzināti centies traucēt inspektores darbu.

Fakts, ka KNAB apzināti sniegtas nepatiesas ziņas, nav pierādīts. Pēc KNAB priekšnieka un uzraugošās prokurores iejaukšanās kriminālprocess pret biroja ziņotāju ir nodots citam policijas iecirknim. Atcelts arī drošības līdzeklis un aizdomās turamā statuss. Kāpēc tas vispār tika piemērots, Mežavilks paskaidrot nespēja.

«Par šo es negribētu neko komentēt, jo tas ir izmeklētāja kompetencē,» norādīja Mežavilks.


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu