Venēras tranzīts 6.jūnijā, nākamais pēc 105 gadiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) informē, ka trešdien, 6.jūnija agrā rītā Latvijā būs novērojama astronomiska parādība, kas nākamo reizi notiks tikai pēc 105 gadiem.

Tas būs Venēras tranzīts, kura laikā uz Saules fona vairāku stundu garumā būs novērojama Venēra. Rīgā tāpat kā pārējā Eiropas teritorijā šis notikums būs vērojams agri no rīta līdz ar saullēktu (no plkst. 4:19 līdz plkst. 4:50 atkarībā no vietas Latvijā). Šajā brīdī Saule atšķirsies no ierastās ar to, ka uz tās gandrīz pa vidu būs neliels melns aplis, kas trīs stundu laikā lēnām pārvietosies pāri Saules diskam. Mēs būsim liecinieki savdabīgai planētu konfigurācijai, kad otrā planēta no Saules būs nostājusies uz vienas līnijas, kas iedomāti ir novelkama starp Zemi un Sauli.

Mūsdienās tā ir laba iespēja reto mirkļu kolekcionāriem iegūt jaunu unikālu iespaidu, bet 18. un 19.gadsimtā Venēras tranzīts bija vienīgā metode, lai noteiktu Saules sistēmas patiesos izmērus. Līdz šo novērojumu veikšanai bija izrēķinātas planētu orbītas relatīvos attālumos, taču nebija konkrēta novērtējuma attāluma mērvienībās (piemēram, kilometros), cik īsti tālu no Zemes ir Saule un kādi ir citu planētu orbītu izmēri. Lai veiktu aprēķinus, bija jāiegūst novērojumi no dažādām pēc iespējas attālām Zemes vietām. Šī iemesla dēļ 18. un 19. gadsimtā tika organizētas eksotiskas Venēras tranzīta novērojumu ekspedīcijas uz Sibīriju, Indiju, Ameriku un Kluso okeānu, kas ilga vairākus gadus. Jāpiebilst, ka 20.gadsimtā šī astronomiskā parādība nebija vispār novērojama.

Rīgā organizēti Venēras tranzīta novērojumi notiks 6.jūnija rītā Daugavmalā pie Swedbank ēkas no plkst. 5:30 līdz pat šīs unikālās parādības noslēgumam plkst. 7:54.

Venēras tranzīta novērojumos ir jāievēro tie paši drošības nosacījumi, kas Saules aptumsuma novērojumos. Sauli var novērot caur speciāli sagatavotiem filtriem, bet drošāk ir izmantot projicēšanas metodi. Nekad nevērojiet Sauli caur tālskati, binokli vai teleskopu! Tas var nenovēršami sabojāt jūsu redzi! Tiešiem novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai patvaļīgi izvēlētas plēves materiāls.

Vairāk par Venēras tranzītu un tā novērošanu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu