Notiks seminārs par mediācijas attīstību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mediācijas padome organizē semināru «Mediācija Latvijā» - iespējas un izaicinājumi», kur tiks diskutēts par mediācijas attīstību dažādas jomas un tās sasaisti ar tiesu sistēmu, kas dod iespēju cilvēkiem, kuri grib izšķirt savus strīdus tiesās, izmēģināt šo jauno, ātro un efektīvo strīdu risināšanas veidu, portālu «Apollo» informēja Laima Zelmene, Biedrības «Mediācijas padome» Valdes priekšsēdētāja.

Mediācija jau vairākus gadu desmitus ir atzīts domstarpību risināšanas veids Eiropā un pasaulē. Arī Latvijā šogad plānots pieņemt Mediācijas likumu, kas noteiks juridiskus pamatus mediācijas attīstībai mūsu valstī.

Mediācija ir strukturēts sarunu un sadarbības process, kurā piedalās strīdā iesaistītās puses un strīda iznākumā neieinteresēta persona - mediators. Mediators, atšķirībā no tiesas, nepieņem pusēm saistošus lēmumus, bet vada procesu tā, lai ļautu pusēm pašām vienoties par strīda risinājumu. Mediators rosina sarunu un uzdod jautājumus, lai noskaidrotu katras konfliktā iesaistītās puses situācijas redzējumu un pozīciju un izmanto radošas metodes, lai atklātu cilvēku patiesās vajadzības un intereses un motivē meklēt abpusēji izdevīgus risinājumus.

Lai veicinātu mediacijas sasaisti ar tiesu, Mediācijas padome īsteno projektu «Mediācijas popularizēšana un iedzīvināšana Latvijas tiesu sistēmā». Projekta ideja ir veicināt mediācijas kā alternatīva strīdu risināšanas veida ieviešanu mūsu valstī, praktiski atbalstot Mediācijas likuma ieviešanu un īstenojot pilotprojektu tiesās, kas paredz praktizējošu mediatoru bezmaksas konsultācijas un informācijas sniegšanu par mediāciju gan tiesnešiem un tiesu darbiniekiem, gan apmeklētājiem.
Lai rosinātu diskusiju par to, kāda ir mediācijas vieta un loma mūsu valstī, Mediācijas padome projekta ietvaros rīko semināru «Mediācija Latvijā - iespējas un izaicinājumi», kurā tiks runāts par mediācijas ieviešanas teorētiskajiem un praktiskajiem aspektiem, modeļiem, formām un metodēm.

Semināra norises gaitā dalībniekiem būs iespēja saņemt informāciju, par to, kas ir mediācija un piedalīties diskusijās par mediācijas iespējām dažādās jomās. Seminārā piedalīsies valsts, pašvaldību, tiesībsargājošo iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Seminārs notiks Tiesu nama konferenču zālē, Rīgā, Abrenes ielā 3, 4. stāvā, 2012.gada 5.jūnijā, plkst.14.00-18.00.
www.mediacija.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu