Iedzīvotāji satraukti: naktī saņēmuši zvanu no savāda numura

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Naktī uz pirmdienu vairāki Latvijas un citu valstu iedzīvotāji saņēmuši zvanu no kāda savāda telefona numura.

Ar portālu «Apollo» sazinājās vairāki satraukti lasītāji, kuri pastāstīja, ka laika intervālā no plkst.3 līdz plkst.5 naktī saņemts zvans no telefona numura +88213200134. Visticamāk, šis nav vienīgais numurs ar sākumu (+882), no kura naktī saņemti savādie zvani.

Pārbaudot telefona numuru vietnē «numberingplans.com», tiek uzrādīts, ka tas ir satelīta numurs un tā kods neatbilst kādas valsts starptautiskajam kodam.

Tikmēr pirmdienas rītā vietnē «Telephoneforum.co.uk» vairāki cilvēki no Latvijas un citām valstīm vēsta, ka naktī saņēmuši zvanu no šī tālruņa numura. Kā liecina forumā rakstītais, zvanu cilvēki saņēmuši aptuveni vienā laikā.

Kāda foruma diskusijas dalībniece vārdā Ilze raksta, ka saņēmusi zvanu no šāda numura. Ilze raksta, ka pacēlusi klausuli, taču otrā galā klausule tika nolikta. Vēl kāda zvana saņēmēja raksta, ka zvanījusi atpakaļ, taču neviens klausuli nav pacēlis.

Kā novēroja «Apollo», ierakstu skaits ar sūdzībām par naktī saņemto zvanu šajā forumā strauji pieaug. Zvanus saņēmuši vairāku Latvijas operatoru klienti.

Portāls «Apollo» saistībā ar šo gadījumu sazinājās ar telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem «Tele2» un «Bite». Abu operatoru preses pārstāvji solīja, ka mēģinās noskaidrot detalizētāku informāciju par šo gadījumu.

SIA «Tele2» drošības speciālists Jānis Miķelsons «Apollo» pastāstīja, ka šobrīd ir bloķēta iespēja no «Tele2» klientu numuriem atzvanīt uz šī diapazona tālruņa numuriem.

Miķelsons norādīja, ka tas ir operatoram «Tdcomm (France)» piederošs satelīta tālruņa numurs. Zvana minūte uz satelīta tālruņa numuriem maksā vairāk nekā divus latus, tāpēc Miķelsons uzskata, ka zvana veicēji tādā veidā cerējuši saņemt atzvanus.

Viņš aicināja cilvēkus nekādā gadījumā neatzvanīt uz aizdomīgiem tālruņa numuriem.

Ja kāds cilvēks tomēr būs atzvanījis, tas varētu atspoguļoties rēķinā par telekomunikāciju pakalpojumiem, tomēr rēķinam nevajadzētu būt lielam, jo, visticamāk, saruna nav ilgusi vairāk par dažām sekundēm.

Miķelsons pastāstīja, ka arī «Tele2» zvanu centrā par šiem zvaniem saņemta informācija no klientiem.

Savukārt uzņēmuma «Bite Latvija» Krāpniecības novēršanas un Datu aizsardzības vadītājs Artūrs Pantelis portālam «Apollo» norādīja, ka konkrētais numurs, kurš tika izmantots krāpšanai, ir bloķēts.

Viņš uzsvsēra, ka šajā gadījumā krāpniecībai tika izmantots satelīta numurs, jo zvana minūte uz šādu numuru maksā krietni dārgāk nekā zvans uz ārzemēm vai citu tīklu.

Pantelis atgādināja, ka cilvēkiem jābūt ļoti piesardzīgiem un noteikti nevajadzētu pārzvanīt uz aizdomīgiem numuriem, it īpaši ja tie nav vietējie numuri. Ja rodas aizdomas, labāk no sākuma noskaidrot, vai tas nav paaugstinātās maksas numurs vai ārzemju numurs, un tikai tad izlemt, vai zvanīt uz to.

Šobrīd nav pamata apgalvot, ka konkrētās situācijas varētu tikt vērtētas kā noziedzīgi nodarījumi, portālam «Apollo» pavēstīja Valsts policijas pārstāve Lita Juberte.

Tomēr policija aicina ikvienu izvērtēt atzvanīšanu uz nezināmiem numuriem. Šāda rīcība ir katra paša atbildība, un jārēķinās, ka atzvanīšana uz šādiem numuriem var būt paaugstinātas maksas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu