Vēl neatbalsta grozījumus NĪN

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Ministru kabineta komiteja pirmdien vēl neatbalstīja grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc debatēm par šiem grozījumiem norādīja, ka, ņemot vērā daudzos iebildumus, grozījumi tiek virzīti uz papildus skaņošanu un pēc tam tiks vērtēti atkārtoti - vai grozījumus skatīs Ministru kabineta sēdē vai atkārtoti valdības komitejas sēdē.

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi paredz piemērot NĪN likmes atvieglojumu 50% apmērā daudzbērnu ģimenēm.

Likuma grozījumi arī paredz, ka nākamgad pašvaldībām būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču nodokļa likme varēs pārsniegt 1,5% robežu tikai taf, ja nekustamais īpašums netiek atbilstoši apsaimniekots.

Patlaban spēkā esošā likuma redakcija noteic, ka pašvaldībām no nākamā gada janvāra būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Pret FM sagatavotajiem likuma grozījumiem iebildumus pauž Latvijas Pašvaldību savienība. Tā norāda, ka FM piedāvāto nosacījumu gadījumā nodokļa likmes noteikšanas tiesību deleģēšana pašvaldībām zaudē jēgu. 

Pašvaldību savienība atbalsta modeli, kas atbilst 2011.gada decembrī pieņemtajā likuma par NĪN 3.panta redakcijā noteiktajam, proti, ka pašvaldībai ir tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības pēc saviem ieskatiem bez papildu nosacījumiem. Pret šādu variantu savukārt iebilst arodbiedrības un uzņēmēju pārstāvji, jo tiem ir bažas par pārāk augstas NĪN likmes noteikšanu.

Savukārt Tieslietu ministrija uzskata, ka nodokļu likmei ir jābūt vienotai un nodokļu likmju koridors tikai rada papildus nodokļu slogu pašvaldībām.
 
Valdības komitejas sēdē notika indikatīvs ministru balsojums, lai noskaidrotu, kuru modeli ministri atbalsta. Lielākā daļa ministru - septiņi - atbalstīja Finanšu ministrijas ierosināti projektu, kur nodokļu likmes koridors ir no 0,2 līdz 1,5%.
 
Ņemot vērā, ka šim grozījumu projektam ir ļoti daudz iebildumu, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) aicināja lūgt Finanšu ministriju grozījumus izstrādāt līdz galam tā, lai paliktu vairs tikai 10-13 iebildumi, un tad vēlreiz skatīt no jauna grozījumus.
 
Uz to premjerministrs atbildēja, ka tādā gadījumā labāk atstāt spēkā līdzšinējās likmes.
 
Likuma grozījumi tapuši, jo FM kopīgi ar Latvijas Pašvaldību savienību un citiem valdības sadarbības partneriem bija uzdots izstrādāt priekšlikumus kritērijiem, saskaņā ar kuriem pašvaldības nosaka NĪN likmes.
Patlaban NĪN ir 1,5% zemei, ēkām, izņemot dzīvojamās mājas, garāžas, autostāvvietas, pagrabus, noliktavas un saimniecības telpas, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī inženierbūvēm.
Dzīvojamām mājām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, NĪN likme ir atkarīga no kadastrālās vērtības un ir 0,2%, 0,4% vai 0,6%.
 
Pašvaldības patlaban NĪN 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības var piemērot vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm, ja par to ir pieņēmušas saistošos noteikumus.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu