Mistiskie zvani naktī: Apjoma ziņā nebijis gadījums. Zināma to izcelsme

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas iedzīvotāju mobilajos tālruņos naktī uz pirmdienu atskanējušie zvani apjoma ziņā ir pirmais gadījums Latvijā.

<strong><em>Iedzīvotāji satraukti: naktī saņēmu&scaron;i zvanu no savāda numura</em></strong>

Kā sarunā ar portālu «Apollo» atzina telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēja SIA «Tele2» Drošības daļas vadītājs Jānis Miķelsons, darbības shēma ir veca, bet apjoma ziņā tas bijis pirmais gadījums.

Kā novēroja «Apollo», komentāru skaits pie portālā ievietotās ziņas par savādo nakts zvanu pārsniedza tūkstoti - portāla lasītāji aktīvi informēja par saņemtā zvana laiku un telefona numuru, no kura zvanu saņēmuši. Daži pat izteica aizdomas, ka saņēmuši zvanu no citplanētiešiem.

Tikmēr Miķelsonam «zvanu lietā» ir racionālāks izskaidrojums - kāda cilvēku grupa paņēmusi Latvijas mobilo sakaru lietotāju diapazona numuru un, automātiski ģenerējot, veikusi zvanus. Miķelsons gan paskaidroja, ka šādas zvanīšanas tiek organizētas ar datoru palīdzību un fiziski neviens cilvēks ar telefonu rokās šos zvanus neveic.

Viņš arī pastāstīja, ka «iziet» uz šiem krāpniekiem nav tik vienkārši, jo, starp Latvijas telekomunikāciju operatoru un šo ārzemēs reģistrētu satelīta tālruņa numuru operatoru ir vairāki ķēdes posmi.

SIA «Tele2» Drošības daļas vadītājs «Apollo» izteica šaubas, ka šo krāpnieku peļņa būtu ārkārtīgi liela, jo maksa par atzvana minūti nav tik augsta.

SIA «Bite Latvija» pārstāve Lita Grafa portālu «Apollo» informēja, «Bites» partneroperators Francijā šos numurus bija bloķējis, līdz ar to tas nozīmē, ka «Bites» klienti, kas veica atzvanu uz šiem numuriem, nekādu papildu summu par veiktajiem zvaniem rēķinā nesaņems.

Grafa paskaidroja, ka tehniski atzvanīt uz šiem numuriem bija iespējams, taču maksa par šo zvanu aprēķināta netiks.

Tikmēr biznesa portāls «Nozare.lv» konstatējis, ka šie mistiskie zvani, kurus saņēma Latvijas mobilo sakaru tīklu klienti veikti no paaugstinātas maksas starptautiskajiem numuriem, kurus tirgo, citu starpā, kāda Belizas kompānija.

Paaugstinātas maksas numurus ar kodu «88213», no kuriem nakts vidū, visticamāk, izmantojot automātisku apzvanīšanas programmatūru, zvanīts simtiem Latvijas iedzīvotāju, tirgo Belizas firma «Premium TLC».

Šī kompānija ir daļa no starptautiska biznesa, kas piedāvā visdažādākos paaugstinātas maksas numurus it kā dažādu pakalpojumu sniedzējiem. Kompānijas mājaslapā ir saraksts ar teju visām pasaules valstīm un teritorijām (tostarp Antarktiku), uz kurām var pasūtīt paaugstinātas maksas numurus.

Kā izriet no tā sauktā «premium rate number» biznesa aprakstiem internetā, šādus starptautiskus numurus var nopirkt personas, kas vēlas sniegt padomus, informāciju, mārketinga vēstījumus vai izklaides pakalpojumus ar balss sarunu vai nospēlējot zvanītājam ierakstu. Šie pakalpojumi nav pēc būtības krāpnieciski, ja zvanītājs apzinās, ka par papildu maksu klausīsies savu horoskopu, anekdotes, ceļojuma vai ārzemju nekustamā īpašuma piedāvājumu u.tml.

Ienākums no paaugstinātas maksas zvaniem sadala operatori un pakalpojumu sniedzējs - piemēram, zvanot no «Tele2» vai LMT tīkla Latvijā, maksas sadalīšanā piedalītos Latvijas operators, starptautiskā numura uzturētājas un, piemēram, kāds ārzemju astrologs vai zīlnieks.

Interneta aprakstos, kurus parasti rakstījuši paaugstinātās maksas numuru tirgotāji, tiek solīti pasakaini ienākumi. Taču citos avotos informē, ka ar šādiem numuriem bieži izmanto apšaubāmas un krāpnieciskas metodes, lai piesaistītu zvanītājus, tostarp tūkstošiem mobilo numuru apzvanīšanu, lai apmulsuši cilvēki uz tiem atzvanītu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu