Kur Latvijā šorīt vislabāk bija vērot unikālo astronomisko parādību?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Unikālā parādība, kad Venera šķērso Sauli, šorīt skaidri bija vērojama Kurzemes pusē, kamēr Rīgā to vērot traucēja mākoņi, to Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Astronomijas biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš.

Viņš pavēstīja, ka Rīgā Veneras tranzīta novērotāji atradās Ķīpsalā, Balasta dambī. Tomēr Rīgā mākoņu josla bija diezgan mazkustīga jau sākot no pulksten 4 rītā, tāpēc tie, kas vēlējās redzēt šo parādību, gaidīja mākoņos parādāmies spraugas.

Krastiņš norādīja, ka redzēt var melnu punktu uz Saules fona.

«Nezinātājiem šis punkts var izraisīt mulsumu. Punkts ir ievērojams ar to, ka tā ir otrā Saules sistēmas planēta Venera. Vēl interesantāks ir fakts, ka šie notikumi ir iepriekš aprēķināti, taču starp tiem tagad ir jāgaida ļoti liels laika intervāls - 105 gadi. Iepriekšējā reize, kad tika novērota šī parādība, bija pirms astoņiem gadiem - 2004.gada jūnijā,» skaidroja Krastiņš.

Krastiņš norādīja, ka šo parādību skaidri varēja novērot Kurzemē - Tukumā un Saldū, kur debesis bija skaidras jau no saullēkta brīža.

Parādība bija vērojama līdz pulksten 7.54, kad Venēra pazuda no Saules diska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu