Demogrāfisko lietu padome atbalsta NĪN samazināšanu daudzbērnu ģimenēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Demogrāfisko lietu padome atbalstījusi priekšlikumu par 50% samazināt nekustamā īpašuma nodokli daudzbērnu ģimenēm, preses brīfingā paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Finanšu ministrijai (FM) uzdots izstrādāt likumprojektu un virzīt izskatīšanai valdībā tuvākajā laikā, kas paredz nodokļa atvieglojumu 50% apmērā par dzīvojamo māju vai dzīvokli un tam piekrītošo zemi ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu. Atlaidi plānots piemērot, ja vecāki kopā ar bērniem dzīvo šajā īpašumā un ir tajā deklarējuši dzīvesvietu.

Pagaidām Ministru prezidents nevarēja pateikt uz cik daudzām ģimenēm šis likumprojekts atteiktos, to varēs zināt pēc tam, kad FM būs veikusi precīzus aprēķinus likumprojekta izstrādes gaitā. Viņš uzsvēra, ka nodokļa atlaide attieksies uz ģimenēm ar vismaz trijiem bērniem.

Atzīstot, ka šī nodokļa atlaide neattieksies uz daudzbērnu ģimenēm, kuras īrē savas dzīvesvietas, Dombrovskis atbildēja, ka var vērtēt un papildināt priekšlikumus, taču pašlaik premjers FM piedāvājumu uzskata par pietiekami labu pirmo soli ar kuru ir jāvirzās uz priekšu

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) piebilda, ka nodokļa atlaide tiks piemērota arī tajā gadījumā, ja bērni, sasniedzot 24 gadu vecumu, vēl turpinās studijas. Nekustamā īpašuma nodokļa atlaide pienāksies arī tām ģimenēm, kur bērni dzimuši vairākās laulībās un visi dzīvo vienā īpašumā. «Par ģimeni tiek uzskatītas kopā dzīvojošas personas, kas savu dzīvesvietu ir deklarējušas vienā īpašumā, neatkarīgi no tā vai bērni ir dzimuši pirmajā vai otrajā laulībā. Bērni nedrīkst ciest no tā, ka viņi ir dzimuši vairākās vecāku laulībās,» stāstīja Viņķele.

Kā ziņots, Ministru kabineta komiteja pirmdien vēl neatbalstīja grozījumus likumā par NĪN, kas cita starpā paredzēja noteikt NĪN atvieglojumu par dzīvojamo māju vai dzīvokli un tam piekrītošo zemi 50% apmērā personām, kurām ir trīs vai vairāk bērnu līdz 24 gadu vecumam, ja tie turpina izglītības iegūšanu un personai vai tās laulātajam ar šiem bērniem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta.

Grozījumi paredzēja atvieglojumu piemērot arī dzīvojamo māju palīgēkām, tostarp atsevišķi stāvošām garāžām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

Finanšu ministrija skaidroja: lai saņemtu minēto atvieglojumu, nodokļa maksātājam vajadzēs ar iesniegumu vērsties pašvaldībā un iesniegt informāciju, kas apliecinās tiesības uz nodokļa atvieglojuma saņemšanu, jo automātisku visas nepieciešamās informācijas nodošanu pašvaldībām no valsts informācijas sistēmām patlaban vēl nav iespējams nodrošināt.

Finanšu ministrijas speciālisti lēš, ka valstī vidējais aprēķinātais NĪN maksājums daudzbērnu ģimenēm būtu 10,23 lati gadā un ar atvieglojumu - 5,12 lati gadā.

Grozījumi likumā par NĪN Ministru kabineta komitejā pirmdien vēl netika atbalstīti, jo likumā iekļauti arī vēl citi grozījumi - ka nākamgad pašvaldībām būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču nodokļa likme varēs pārsniegt 1,5% robežu tikai tad, ja nekustamais īpašums netiek atbilstoši apsaimniekots. Šādus grozījumus neatbalsta Latvijas Pašvaldību savienība.

Kā ziņots, Demogrāfisko lietu padomes mērķis ir veicināt vienotas valsts demogrāfiskās politikas izveidi un īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos. Būtiskākie lēmumi, par ko vienojusies padome iepriekšējā sēdē, ir principa «nauda seko bērnam» iedzīvināšana bērnudārzu pieejamības uzlabošanai pašvaldībās, kā arī sociālo iemaksu pensijas kapitālā dubultošana vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam.

Padomes sastāvā ir ekonomikas, labklājības, finanšu, iekšlietu, izglītības un zinātnes, kultūras, tieslietu, veselības un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks, Saeimas Sociālo un darba lietu, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Demogrāfijas lietu apakškomisijas pārstāvji, kā arī pārstāvji no Latvijas Universitātes Statistikas un demogrāfijas katedras, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta, Stratēģiskās attīstības komisijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un vairākām nevalstiskajām organizācijām: «Asociācija ģimene», Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība, «Nākotnes fonds» un «Latvijas Bērnu forums».

Demogrāfisko lietu padomes sanāksmi vadīja Ministru prezidents Dombrovskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu