Izstāde: Jaunas Latvijā selekcionētas īrisu šķirnes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 7.jūnijā, pulksten 12.00 «Spice Home» 1. stāvā sadarbībā ar Latvijas Gladiolu draugu klubu atklās krāšņu un aromātisku īrisu izstādi. Apmeklētāji varēs aplūkot teju 200 īrisu šķirnes. Starp tām Latvijā selekcionētas gan jaunas un vēl neredzētas, gan populāras un tautā iemīļotas šķirnes.
  
Šī gada izstādē īpaši akcentēs Latvijā radītās šķirnes – interesentu vērtējumam nodos jaunas šķirnes, kas vēl nav ievietotas īrisu katalogos un pieejamas ziedu audzētājiem. Atklās īpašu stendu ar vietējās selekcijas hibrīdiem un aicinās ziedu mīļotājus iesniegt savas idejas šķirņu nosaukumam. Izvēlēto vārdu autori kā balvu savā īpašumā iegūs pirmo stādu.

Selekcionārs un Latvijas Gladiolu draugu kluba prezidents Laimonis Zaķis stāsta, ka Latvijā īrisu «bums» sākās astoņdesmito gadu vidū, un šodien šiem ziediem izveidojies plašs cienītāju loks. Lielākais dzinulis radīt jaunas īrisu šķirnes Latvijā esot klimats: «Īrisi pārsvarā aug siltās zemēs kā Francija, Itālija un Amerika. Šīs šķirnes Latvijas apstākļos bieži nepārziemo un neizaug tik krāšņi kā cerēts, tādēļ selekcionējam jaunas, kas mūsu apstākļos var plaukt un zelt. Selekcionāru galvenais mērķis ir radīt izturīgas un bagātīgi ziedošas jaunšķirnes, kas atbilst Latvijas klimatam un vienlaicīgi var konkurēt pasaules līmenī ar ziedu lielvalstīm.»

Apmeklēt ziedu izstādi vienlīdz interesanti būs gan tiem, kuriem puķkopība ir sirdslieta, gan tiem, kuri šo skaisto hobiju vēl tikai iepazīst. Ziedu pazinēji iegūs praktisku informāciju par puķu dobju iekopšanu, un pārējie izbaudīs ziedu skaistumu, gūstot pozitīvas emocijas.

Izstādē būs vairāku īrisu kolekcionāru un četru Latvijas selekcionāru – Laimoņa Zaķa, Aleksandra Muhlinkina, Ilgas Vinķeles un Andreja Bērziņa – radītie ziedi. Šie īrisu eksperti kopumā radījuši 150 jaunas šķirnes, starp kurām tādas populāras skaistules kā Vīzija, Auseklis, Bolero, Milžu Cīņa, Vīru Spēles, Bērnības Sapņi, Ceriņu Aleja, Sapņu Zeme, Ārija, Mirdzīte, Savai Zemītei, Dzintariņš un citas.

Īrisu izstāde Spice Home bez maksas apskatāma 7., 8., 9. jūnijā no 10.00 – 21.00 un 10. jūnijā līdz 20.00.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu