Kā sagatavot bērnu vizītei pie ārsta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Lai pienācīgi sagatavotos bērna vizītei pie plaušu speciālista vai alergologa, jāatceras, ka līdzi ir jābūt nepieciešamajiem dokumentiem un bērnu pavadošajai personai jāprot pastāstīt par bērna veselības stāvokli.

Latvijas Bērnu alergologu un pneimonologu biedrība atgādina par dokumentiem, kurus nepieciešams sagatavot un paņemt līdzi, dodoties pie plaušu speciālista vai alergologa. Informācija ir pieejama mājas lapā www.bernsklepo.lv – tā gan vecākiem, gan bērnam palīdzēs sagatavoties ārsta apmeklējumam.

Došanās pie ārsta bērnam var būt biedējoša, tāpēc vecāki nereti izmanto stāstu, ka pie ārsta jau neko nedarīs, lai izvairītos no asarām brīdī, kad ārsts vēl nemaz nav satikts. Tomēr, esot ārsta kabinetā, mazais pārbīstas, jo iepriekš stāstītais par nekā nedarīšanu izrādās nepatiess. Tas ķiparā izraisa vēl lielāku satraukumu, tāpēc ārsta apmeklējums ir ne tikai nervozs, bet bieži vien arī bez rezultāta, jo mazais pacients nav ļāvis veikt nepieciešamās pārbaudes.

Vecāki var palīdzēt bērnam izveseļoties ātrāk, kvalitatīvi sagatavojoties ārsta apmeklējumam, proti, sagatavojot mazo pacientu vizītei un savlaicīgi apkopojot nepieciešamo informāciju, kas vajadzīga ārstam, lai pēc iespējas ātrāk noteiktu diagnozi un uzsāktu ārstēšanu.

Latvijas Bērnu alergologu un pneimonologu biedrības vadītāja dr. Ineta Grantiņa: «Vecākiem jāatceras, ka vizīte ar bērnu pie ārsta nebūs tikai analīžu paņemšana. It īpaši pirmajā tikšanās reizē ar ārstu būs jāatbild uz jautājumiem par bērna, viņa vecāku un radinieku veselības stāvokli. Noteikti tiks lūgts parādīt veikto pārbaužu rezultātus un citu speciālistu slēdzienus. Tas viss nepieciešams tikai un vienīgi tāpēc, lai pēc iespējas ātrāk varētu saprast, kas vainīgs pie kaut kādām veselības problēmām un kā tās risināt.
Papildus bērniņu noteikti jāsagatavo ārsta apmeklējumam, pastāstot, kā un kur notiks vizīte, kas būs jādara, piemēram, nekustīgi jānotur rociņas. Var jau iepriekš pastāstīt, kā sauc dakteri. Vizītei noteikti jāgatavojas arī praktiski. Vairums gadījumos pie plaušu speciālista būs jāveic pārbaude, lai noteiktu ārējos elpošanas rādītājus. Lai to paveiktu, jāpatrenē bērna izelpa, ko var darīt, piemēram, nopūšot no galda spalvas, papīra lapiņas vai citus vieglus priekšmetus. Speciālista darbs ir palīdzēt tikt galā ar veselības problēmām, taču vecāki – kā bērna vistuvākie cilvēki – šajā procesā var būt ļoti lieli palīgi.»

Mājas lapā www.bernsklepo.lv vecāki atradīs nepieciešamo informāciju, lai vizīte pie plaušu ārsta būtu rezultatīva. Mājas lapa www.bernsklepo.lv radīta, lai palīdzētu vecākiem, kas rūpējas par savu bērnu veselību un meklē informāciju, kā tiem palīdzēt. Tie ir vecāki, kuriem nav vienalga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu