Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā liecina par Tukuma laupīšanas epizodi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zemgales apgabaltiesā šodien par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei Jēkabpilī apsūdzētais Arvo Žagars liecināja par Tukumā notikušo bižutērijas tirgotāja aplaupīšanas epizodi, aģentūra LETA uzzināja tiesas sēdē.

Saistībā ar Tukuma epizodi bijušajam patruļpolicijas vienības «Alfa» darbiniekam Žagaram piemērots liecinieka, nevis apsūdzētā statuss. Viņa liecība tiesas zālē atšķīrās no pirmstiesas izmeklēšanā fiksētās liecības.

Žagars tiesas sēdē pastāstīja, ka izmeklēšanas gaitā esot atcerējies, ka 2010.gada vasarā visās epizodēs apsūdzētais Deniss Hristoforidi viņam par šo laupīšanu bija pastāstījis ikdienišķā sarunā.

Kopš 2010.gada pavasara Žagars un D.Hristoforidi bija kļuvuši par kolēģiem apsardzes firmā «TM Security Serviss», kuras uzdevumā Deniss pildīja apsarga pienākumus atpūtas un sporta centrā «Concept» Jūrmalā. Tā paša gada vasaras beigās abiem iznācis braukt darīšanās uz Tukumu. Pa ceļam pļāpājuši par dažādām lietām. Iebraucot degvielas uzpildes stacijā, lai nopirktu kafiju un maizītes, Deniss minēja kādu atgadījumu par juvelierizstrādājumu tirgotāja aplaupīšanu Tukumā, pastāstīja Žagars.

Viņš uzsvēra, ka Deniss to esot stāstījis kā atgadījumu no pieredzes policista darbā, esot vien pastāstījis, ka Tukumā bija aplaupīts bižutērijas tirgotājs un ka lieta palika neatklāta, turklāt cietušā tirgotāja iesnieguma nākamajā rītā policijā neesot bijis, un lieta palikusi neatrisināta.

Tiesā nolasīja Žagara liecību pirmstiesas izmeklēšanā, kurā fiksēts, ka viņš, sniedzot liecību, pastāstīja, ka Deniss viņam par šo atgadījumu stāstījis tā, ka pats viņu aplaupījis un ka uzbrucēji bijuši maskās.

Žagars šo pretrunu skaidroja ar to, ka izmeklētāja esot neprecīzi pierakstījusi viņa teikto. Vaicāts kāpēc parakstījis šādu, iespējams, nepareizu liecību, Žagars atsaucās uz to, ka tolaik ārstējās no Jēkabpils aizturēšanā gūtā ievainojuma un nopratināšanā bijis izklaidīgs.

D.Hristoforidi tiesas zālē neatcerējās, ka ko tādu Žagaram būtu stāstījis, taču neizslēdza tādu iespēju un atgādināja, ka tajā vakarā, kad aplaupīja bižutērijas tirgotāju, viņš dežurēja policijā un tāpēc zināja par šo gadījumu.

Šodien tiesa nolēma arī noraidīt Žagara lūgumu veikt papildu ekspertīzi laupītāju automašīnai «Chrysler Voyager». Apsūdzētā un viņa advokāta iesniegumi par citām papildu ekspertīzēm pagaidām atstāti atklāti.

Nākamā tiesas sēde notiks 12.jūnijā plkst.10, kad plānots uzklausīt tiesu medicīnas eksperta un D.Hristoforidi ārsta liecības.

Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa šodien turpināja iztiesāt krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei «Fēnikss» Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

Vakar tiesas sēdē beidza liecināt visi apsūdzētie Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas un apšaudes epizodē. Zemgales apgabaltiesas tiesnesis Juris Siliņš vakar nolēma apmierināt apsūdzētā Denisa Hristoforidi aizstāvja Regnāra Jansona lūgumu aicināt tiesā liecināt ekspertu un ārstu, kurš ārstēja D.Hristoforidi šauto ievainojumu, jo abu speciālistu slēdzieni ir diametrāli pretēji.

Saskaņā ar lietas materiāliem apsūdzība D.Hristoforidi uzrādīta, ņemot vērā eksperta slēdzienu, ka Deniss apšaudē tika ievainots, lodei trāpot kreisajā vaigā un izlidojot labajā vaigā. Savukārt viņa ārsts secinājis, ka ievainojums gūts, lodei ielidojot labajā vaigā un izlidojot apakšžokļa rajonā kreisajā pusē. Tāpat, pēc lietas materiāliem, Denisu nav ievainojis viņam blakus stāvošais policists Salvis Tihanovskis, bet kāds cits.

«Pirmkārt, ir atšķirība virzienā - no labās puses uz kreiso vai no kreisās uz labo, un, otrkārt, eksperts nav spējis atšķirt vaigu no apakšžokļa,» uzsvēra advokāts Jansons, tiesas zālē norādot uz rētām Denisa sejā, kur redzams, ka viena rēta ir vaigā, bet otra - zem zoda, apakšžokļa rajonā.

Hristoforidi aizstāvja iebildumus atbalstīja arī Arvo Žagara advokāts Edijs Saulītis, kā arī apšaudē cietušo policistu - Tihanovska un Rima Šveda - advokāts Dainis Lūsis, uzsverot, ka arī cietušo interesēs ir patiesas apšaudes ainas un gūto ievainojumu noskaidrošana. Arī Lūsis tiesā norādīja uz acīmredzamajām pretrunām eksperta un ārsta slēdzienos, un faktisko rētu izvietojumu.

Apsūdzētais Žagars iesniedza tiesai lūgumu veikt psiholoģisko ekspertīzi, lai restaurētu priekšstatu par apšaudē iesaistīto cilvēku atrašanos un pārvietošanos. Saulītis atbalstīja sava aizstāvamā iesniegumu, savukārt advokāts pats atsevišķi iesniedza lūgumu veikt pētniecisku ekspertīzi, atkārtoti analizējot konstatēto un atrasto objektu izvietojumu, lai rūpīgāk noskaidrotu šāvēju atrašanos un pārvietošanos. Žagars pats uzturēja spēkā iepriekš iesniegto lūgumu veikt ekspertīzi laupītāju automašīnai «Chrysler Voyager» šaujampulvera pēdu konstatēšanai, jo no lietas materiāliem rodoties aizdomas, ka šī auto aizmugurē varētu būt notikusi apšaude starp Švedu, D.Hristoforidi un nogalināto Andri Znotiņu.

Kā iepriekš ziņots, lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas, bet tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī apsūdzēti pieci vīrieši.

Iepriekš tiesa skatīja epizodi par kāda bižutērijas tirgotāja piekaušanu, nolaupīšanu un aplaupīšanu 2009.gada 9.februārī, nodarot viņam zaudējumus aptuveni 1500 latu apmērā. Cietušais iesniegumu bija iesniedzis nevis Valsts policijas Tukuma iecirknī, bet gan Rīgā.

Tāpat iepriekš tiesā iztirzāja epizodi par krāsošanas-špaktelēšanas aparāta zādzību no celtniecības objekta Jūrmalā, kas notikusi 2008.gadā. Starp vecākām ir arī 2009.gada 13.augusta epizode, kad aplaupīja uzņēmēja Ružas ģimeni pašu mājoklī, viņus piekaujot un sasienot, pēc tam draudot nogalināt un nolaupīt viņu mazgadīgo dēlu, tā izspiežot vēl 100 000 eiro un 2000 latu.

Iepriekš arī skatīja epizodi par mājokļa apzagšanu Tukumā 2010.gadā, naktī no 15.oktobra uz 16.oktobri, kad kāda privātmāja tika apzagta, kamēr tās saimnieki bija devušies uz viesībām, bērnus atstājot pie sievasmātes un māju atstājot tukšu. Rezultātā ap plkst.5, atgriežoties mājās, viņi konstatēja izvandītu un apzagtu mājokli. Sākotnēji tika aplēsti zaudējumi 1846 latu apmērā, bet pēcāk saimnieks konstatējis arī atsevišķi noglabātas ievērojamas naudas pazušanu aptuveni 15 000 eiro (10 542 latu) apmērā.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu «Chrysler Voyager».

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Denis un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības «Alfa» darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis. Nākamajā dienā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa visiem pieciem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Lietas iztiesāšana Zemgales apgabaltiesā sākās 31.janvārī.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokurore Vida Kravcova.

Savukārt vecākās inkriminētajās zādzību, laupīšanu, izspiešanas un citu noziegumu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, brāļi Hristoforidi un šajās darbības apsūdzētais Paruškins savu vainu neatzina.

2008.gada zādzības epizodē kopā ar brāļiem Hristoforidi un Paruškinu apsūdzētais Berkuls tiesai skaidroja, ka uztur spēkā pirmstiesas izmeklēšanā pausto atzīšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu