Saeima kā pašapmāns

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeima pieņēmusi lēmumu nodot komisijai caurlūkošanai likumprojektu – aizliegt tirgot bērniem un jauniešiem enerģijas dzērienus.

Patiesībā jau ar šādu lēmumu likumdevēji atzīst savu nožēlojamo bezspēcību– nespējam mēs atturēt bērnus un jauniešus no alkohola dzeršanas un smēķēšanas, parādīsim vismaz vīra dūšu citā jomā. Kā trusītis, kas nevarēja piekaut vilku, tādēļ piekāva vardi.

Latvijā 80% jauniešu atzinuši, ka brīvi var iegādāties alkoholiskos dzērienus, vismaz puse atzinusi, ka bijuši piedzērušies pēdējā laikā. Trešdaļa jauniešu par 13 gadu grupā ne tikai varējuši iegādāties cigaretes, bet arī čakli smēķē. Diemžēl cīņā pret jauniešu smēķēšanu un dzeršanu Saeimas deputāti un ierēdņi čakli ieklausās lobiju– ražotāju un tirgotāju viedoklī, un nekas reāli netiek darīts bērnu nodzirdīšanas un veselības bendēšanas (nekas nav tik kaitīgs bērnu veselībai kā cigarešu dūmi) apturēšanā.

Cukurotie dzērieni, cepumi, vafeles un tortes ir ļoti kaitīgas bērna veselībai, īpaši, ja zinām, ka 19% bērnu slimo ar aptaukošanos vai viņiem ir lieks svars. Neesmu dzirdējis, ka Saeimas kuluāros kāds grasītos aizliegt tumšās limonādes, kvasus un kolas. Bet viena divlitru pudele taču satur 17% cukura vai lieku puskilogramu bērna svaram.

Tomēr arī kola var būt veselīgs un labs dzēriens, ja to lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā. Bitnera balzāms pa tējkarotei vakarā it kā esot veselīgs, bet pa pudelei– aptiekās nopērkams alkoholisks dzēriens vakara pavadīšanai. Minerālvielu pārslodzi cilvēks var iegūt arī nedēļu litriem dzerot nevainīgākā sporta dzēriena.

Nelielās devās neko ļauna enerģijas dzērienos es neredzu, ja nu vienīgi pārspīlētu kofeīna un dabīgo kofeīnu devu. Enerģijas dzērieni ir ļoti atšķirīgi, un daļu no tiem par pusaudži pa nelielās varētu dzert pilnīgi netraucēti (bet nevajadzētu). Diemžēl problēma jau ir apstāklī, ka jaunieši enerģijas dzērienus vakara ballītē dzer kopā ar alkoholu (ja ne ar citām ķīmiski aktīvām vielām). Bet alkohola lobijs jau nepieļaus reālu cīņu pret dzeršanu jauniešu ballītēs (īpaši kopmītņu istabiņā, klubā vai pat skolas zālē). Tā rodas ideja– ja nu jauniešiem dzert alkoholu kopā ar enerģijas dzērienu ir tik slikti, izņemsim no šī kokteiļa enerģijas dzērienu. Sena krievu anekdote stāstīja, ka allaž sāpot galva, ja vakarā šņabis dzerts kopā ar ledu. Tādēļ ledu viņi vairs nelietošot.

Un beigu beigās – tik un tā likumos jau trešajā lasījumā enerģijas dzērienu aizliegums neparādīsies. Pie cienījamiem deputātiem atnāks lobiji ar pārliecinošiem argumentiem, un likumprojekts klusi nogrims atvilktnēs. Bet pārliecinošie argumenti vai kā nepieciešami nākamā gada pašvaldību vēlēšanu finansēšanai. Derētu uzzināt, kurš ir īstais lieguma rosinātājs– varbūt pēc kāda laika viņš iegūs sapratni, ka nevajag aizliegt RED BULL un pirks jaunu VOLVO XC, apejot nodokļus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu