Vadītāji gados visbiežāk negadījumus izraisa stāvlaukumos un māju pagalmos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

32% reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu, kurus izraisījuši autovadītāji, kuru vecums pārsniedz 55 gadus, ir saistīti ar neuzmanīgu pārvietošanos veikalu stāvlaukumos vai māju pagalmos, un to radītie zaudējumi ir salīdzinoši nelieli. Ļoti retos gadījumos satiksmes negadījumi bijuši saistīti ar ātruma pārsniegšanu vai bēgšanu no notikuma vietas, liecina «If Apdrošināšana» apkoptie dati.

Apkopotie dati par pieteikto OCTA negadījumu skaitu šī gada maijā arī liecina, ka, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, šogad par 30% pieaudzis reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu skaits, kurus izraisījuši autovadītāji, kas ir vecāki par 55 gadiem. Uzņēmuma speciālisti pieļauj, ka iemesls tik būtiskam negadījumu skaita pieaugumam ir saistīts ar faktu, ka daļa šo autovadītāju ir tā sauktie vasaras braucēji. Šie autovadītāji līdzīgi kā motobraucēji, ceļu satiksmē piedalās tikai gada siltajos mēnešos un viņiem nepieciešams laiks, lai atkal atjaunotu braukšanas un manevrēšanas iemaņas. Šādu negadījumu skaita pieaugums, iespējams, ir saistīts ar faktu, ka autovadītāji augsto benzīna cenu dēļ retāk izmanto personisko autotransportu un tādējādi arī zaudē iegūtās autovadīšanas iemaņas.

Salīdzinot ar gados jaunāku autovadītāju izraisītajiem negadījumiem, autovadītāju, kuru vecums pārsniedz 55 gadus, izraisīto negadījumu skaits 32% gadījumu ir saistīts ar neuzmanīgu autovadīšanu veikalu stāvlaukumos, māju pagalmos, apbraucot stāvošas automašīnas, vai arī pārvietojoties atpakaļgaitā. «Šādiem negadījumiem raksturīgi nelieli bojājumi automašīnas virsbūvei, buferiem, kā arī lukturu bojājumi. Tai pat laikā esam secinājuši, ka vecāka gadagājuma autovadītāji krietni retāk nekā jaunākās un vidējās paaudzes vadītāji izraisa negadījumus alkohola reibumā, pārvietojas bez autovadītāja apliecības vai arī pamet negadījuma vietu. Protams, ir arī izņēmumi, jo maija sākumā kāds 59 gadus vecs autovadītājs izraisīja negadījumu ar «Jeep Cherokee» automašīnu un pameta negadījuma vietu, kā rezultātā cietušās automašīnas vadītājs dzinās pakaļ vainīgajam, lai identificētu vainīgo auto,» informē «If Apdrošināšana» Transporta atlīdzību grupas vadītāja Līga Bērziņa.

Vēl 12% gadījumu 55 gadus un vecāku autovadītāju izraisītie ceļu satiksmes negadījumi ir saistīti ar neuzmanīgu autovadīšanu, piemēram, pie luksofora ietriecoties priekšā stāvošajā automašīnā, vai arī ietriecoties automašīnā, kas gatavojas veikt kreiso pagriezienu. Vēl 10% gadījumu vecāka gadagājuma autovadītāji izraisījuši negadījumus, neievērojot ceļa zīmes «Dodiet ceļu» noteikto satiksmes regulāciju.

Nesen publiskotais Ročesteras universitātes pētījumums vēsta, ka daudzi gados vecāki autovadītāji kļūst pārāk satraukti un reizēm nespēj saskatīt tuvumā esošus objektus - citus auto, velosipēdistu un gājējus, smadzeņu darbības īpatnību dēļ. Proti, līdz ar gadiem samazinās cilvēka spējas nodalīt nesvarīgas fona kustības, un smadzenes lielus resursus tērē, nemitīgi pievēršoties nesvarīgiem fona objektiem. Savukārt gados jauniem cilvēkiem smadzenes aktīvi bloķē nesvarīgās fona kustības un ļauj koncentrēties uz objektiem priekšplānā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu