Pašvaldības policijas padomi mājokļa drošībai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vasarā pilsētnieki daudz vairāk laika pavada ārpus mājām, līdz ar to mājokļi kļūst vieglāk pieejami «nelūgtiem viesiem», kuri nereti to izmanto mantkārīgos nolūkos, atgādina Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Rīgas Pašvaldības policija, ņemot to vērā, vasaras periodā pastiprinās patruļas pilsētas mikrorajonos. Papildus policijas dežūrdaļu un regulāro auto patruļu darbam, pilsētas priekšpilsētās kārtību uzraudzīs moto, velo un segveju patruļas, kuru patrulēšanas maršruti plānoti ne tikai pilsētas centrā, bet arī mikrorajonos.

Policijas darbinieku nav tik daudz, lai spētu pasargāt ikkatru un atrasties it visur pilsētā, toties katram pašam ir iespēja pasargāt savu mantu, māju un ģimeni, tādēļ pašvaldības policija aicina iedzīvotājus atcerēties elementāras drošības lietas sava īpašuma pasargāšanai, kā arī uzrunā iedzīvotājus sadarbībai, lai kopējiem spēkiem mazinātu īpašumu apdraudējumus un ierobežotu pretlikumīgas darbības.

Būtisks drošības aspekts sava īpašuma pasargāšanā ir labas attiecības ar kaimiņiem. Ja kaimiņš pieskata kaimiņa mājokli, pievērš uzmanību svešiniekiem, par aizdomīgo savlaicīgi ziņo saimniekiem vai nepieciešamības gadījumā izsauc policiju, zvanot uz 110, pretlikumīgu darbību iespējas būtiski samazinās.

Iedzīvotāji aicināti sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm arī pēc notikuma, lai atklātu vainīgo un sauktu pie likumā paredzētās atbildības. Tādēļ, pamanot ko aizdomīgu, ir vērts piefiksēt personas izskatu, pierakstīt aizdomīgās automašīnas numuru un fiksēto atklāt policijai.

Novērojot aizdomīgas personas, neparastas darbības, galvenais ir neapmulst un nepaiet vienaldzīgi garām, bet pēc iespējas ātrāk sazināties ar glābšanas dienestiem un informēt par novēroto. Ja ir tāda iespēja, piesaistīt apkārtējo uzmanību un palīdzību līdz policijas ierašanās brīdim.

Noteikti atcerieties paši un atgādiniet arī bērniem un gados vecākiem cilvēkiem, kā ārkārtas gadījumos sazvanīt policiju. Policijas tālrunim 110 jābūt zināmam jebkurā diennakts laikā un jebkurā situācijā.

Piezvanot uz 110, jānosauc savs vārds, uzvārds, adrese un noteikti arī pilsēta, kur atrodaties, kā arī īsi jāpaskaidro, kas noticis.

Pašu iedzīvotāju veikti drošības pasākumi, lai arī ne vienmēr pilnībā pasargā, tomēr ir daudz lielāka iespēja garnadzi aizkavēt, kā arī lielāka iespēja, ka nelabvēli kāds pamanīs vai, sastopoties ar grūtībām, pats likumpārkāpējs atteiksies no sava nodoma.

Pašvaldības policija aicina iegaumēt un izmantot dažus ieteikumus, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem un drošības jautājumus pārrunāt arī ar bērniem.

Mājās esot:

- ikvienā mājoklī drošība sākas jau ar ēkas ārpusi - sētu un vārtiem. Arī vārtus slēdziet ciet pat tad, ja kāds ir mājās;

- noteikti aizslēdziet mājokļa durvis arī tad, kad atrodaties mājās vai piemājas teritorijā un iemāciet tā rīkoties arī bērnam;

- neatstājiet atslēgu arī aizslēgtās durvīs, jo zaglim vieglāk atvērt durvis, kurās atslēga atstāta slēdzenē!

- pirms atverat durvis atnācējam, pa durvju actiņu palūkojieties vai citā veidā pārliecinieties, ka atnācējs ir tas, kuru vēlaties ielaist mājoklī. To noteikti iemāciet arī bērniem!

- somiņas, makus, telefonus, dokumentus un citas vērtīgas lietas neatstājiet priekšnamā, jo, iekļūstot mājoklī, zaglis ņems tuvākās pieejamās lietas;

- ja iespējams, telpās, kuras neizmantojat, ieslēdziet signalizāciju arī tad, kad esat mājās. Naktīs signalizācijai pieslēdziet pirmo stāvu, ja tur neviens neatrodas;

- pēc iespējas izgaismojiet sava īpašuma teritoriju, jo zagļi labprātāk darbojas tumsas aizsegā.

Izejot no mājokļa:

- vienmēr aizveriet logus, neatstājiet tos vaļā pat vēdināšanas režīmā;

- pārliecinieties, lai visas elektroierīces būtu izslēgtas, jo tas pasargās mājokli no ugunsnelaimes;

- ja mājoklis ir aprīkots ar signalizāciju, aizejot, atcerieties pieslēgt to;

- mājas atslēgu neglabājiet zem kājslauķa, palodzes, pastkastītē vai citā arī nevēlamam «ciemiņam» viegli pieejamā vietā;

- lai nekļūtu par zagļu iekārotu upuri, parūpējieties, lai vērtīgās lietas mājoklī nebūtu labi pamanāmas no ēkas ārpuses, kas varētu būt iemesls ielauzties jūsu mājoklī.

Aizbraucot uz ilgāku laiku:

- pirms došanās atvaļinājumā, vienojieties ar tuviniekiem vai uzticamiem kaimiņiem par mājokļa pieskatīšanu jūsu prombūtnes laikā;

- padomājiet arī par pastkastītes iztukšošanu, lai pārpildīta pastkastīte nepievilinātu jūsu mājoklim kādu nelabvēli;

- atstājot mājokli uz ilgāku laiku, ieteicams atstāt ieslēgtu ārējo apgaismojumu. Mājokli pasargāt palīdzēs arī ārējā apgaismojuma lampām uzstādīti laika vai kustību sensori.

Rīgas Pašvaldības policija atgādina - parūpējies par sava mājokļa drošību!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu