Dānijā homoseksuāliem pāriem būs ļauts laulāties baznīcā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REUTERS/Scanpix

Dānijas parlaments ceturtdien pārliecinoši atbalstīja ierosinājumu ļaut homoseksuāliem pāriem laulāties valsts evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Likumprojektu parlamentā bija iesniegusi valdība.

To 179 deputātu lielajā parlamentā ceturtdien atbalstīja 85 deputāti, pret bija 24, bet divi atturējās.

1989.gadā Dānija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību. Homoseksuāliem pāriem Dānijā šobrīd ir tiesības arī arī saņemt baznīcas svētību savai savienībai, taču, patiecoties parlamenta ceturtdienas balsojumam, geju un lesbiešu pāriem būs iespēja laulāties baznīcā reliģiskā ceremonijā.

Valsts baznīcas mācītājiem gan būs tiesības atteikties no viendzimuma pāru laulāšanas, ja tas būs pretrunā viņu personīgajai pārliecībai, paredz deputātu apstiprinātais likumprojekts.

2009.gadā Dānija piešķīra homoseksuāliem pāriem tiesības adoptēt bērnus.

Vienīgā partija, kas ceturtdien balsoja pret likumprojekta apstiprināšanu, bija populistiskā un pret imigrantiem noskaņotā Dānijas Tautas partija (DF), kas uzstāj, ka kristietībā laulība iespējama tikai starp vīrieti un sievieti.

Tikmēr parlamentā nepārstāvētā Kristīgi demokrātiskā partija ceturtdien paziņoja, ka tā plāno tiesā apstrīdēt šo likumprojektu, kas spēkā stāsies 15.jūnijā.

Kā norāda bijušais partijas parlamenta deputāts Pers Ērums Jergensens, aptaujas liecina, ka «aptuveni 440 000 baznīcas draudžu locekļu apsver iespēju tā visa dēļ pamest baznīcu».

Aptuveni 80% dāņu jeb 4,5 miljoni cilvēku ir valsts baznīcas draudžu locekļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu