Kleistos ģimenes aicina vērot sacensības šķēršļu pārvarēšanā «KAP Jumping Horse Show»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

No 28.jūnija līdz 1.jūlijam Rīgā Nacionālajā sporta centrā «Kleisti» norisināsies starptautiskas sacensības šķēršļu pārvarēšanā «KAP Jumping Horse Show» - Pasaules kausa Centrāleiropas zonas posms.

«KAP Jumping Horse Show» ir starptautisku konkūra turnīru sērija, kas izceļas ar augstiem organizācijas standartiem un sabalansētu programmu, kas ļauj jātniekiem paaugstināt savas pozīcijas pasaules reitingā, bet dalībvalstīm iegūt nozīmīgu komandu sacensību pieredzi. Turnīrā piedalīsies jāšanas sporta elite no Latvijas, Krievijas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Norvēģijas, Somijas, Īrijas un, iespējams, arī no Ukrainas, Moldovas, Čehijas, Slovēnijas un Slovākijas.

Rīgā sacensības notiek sadarbībā ar Starptautisko Jātnieku federāciju (FEI), un tās rīko Latvijas Jātnieku federācija un Šveices uzņēmums «KAP Jumping».

«KAP Jumping Horse Show» - Pasaules kausa Centrāleiropas zonas posms būs viens no šīs vasaras galvenajiem sporta notikumiem Rīgā. Šīm sacensībām piešķirts īpašs jubilejas statuss, jo tās noritēs divdesmito reizi. 

Sacensību programma:

  • 28.jūnijs

individuālie starti. Sākums 11.00, 14.00 un 17.00.

  • 29.jūnijs   

individuālie starti. Sākums 11.00 un 14.00.

komandu sacensības «Nāciju kauss». Sākums 17.00. 

  • 30.jūnijs

individuālie starti. Sākums 11.00, 14.00 un 17.00.

  • 1.jūlijs    

Grand Prix, «Pasaules kauss».  Sākums 17.00. 

Pēc katra starta sacensību uzvarētāju un balvu ieguvēju apbalvošana.

«KAP Jumping Horse Show» sacensības sāksies ceturtdien 28.jūnijā un norisināsies četras dienas. Katru dienu sacensību sākums plkst. 11:00, 14:00 un 17:00. Maršrutu starplaikos notiks jāšanas paraugdemonstrējumi.
«Nāciju Kausa» turnīra sākums 29.jūnijā plkst. 17:00, «Pasaules kausa posma» turnīra sākums 1.jūlijā plkst. 17:00.

  • Ieejas biļešu cena tikai no 1 Ls!

Paralēli sacensībām turnīra viesiem būs pieejamas dažādas izklaides: pieaugušie un bērni varēs iejusties jātnieku lomā un vizināties zirgu vai poniju mugurā, kā arī atpūsties un baudīt nacionālās virtuves gardumus kafejnīcās. Pauzēs starp sacensībām skatītāji varēs vērot paraugdemonstrējumus iejādē un figurālajā jāšanā, pajūgu braucienus (draivingu) un poniju paraugdemonstrējumus, kurus sagatavojušas Latvijas vadošās jāšanas sporta skolas. Mazajiem pasākuma apmeklētājiem dienas garumā būs pieejams rotaļu laukums ar piepūšamajām atrakcijām.

Papildinformācija:
«Pasaules kausa posms» (FEI World Cup) – prestižu starptautisku sacensību sērija ar individuālu ieskaiti. Katrā no posmiem bez naudas balvas dalībnieks saņem iespēju iegūt punktus Pasaules Kausa reitingā un kvalificēties dalībai Pasaules Kausa finālā.

 «Nāciju kauss» (FEI Nations Cup) – komandu sacensības, kurās oficiālas komandas pārstāv savas valstis. Komanda sastāv no 4 sportistiem, ieskaita 3 labākos rezultātus. Uzvar komanda, kura ieguvusi vismazāk soda punktu.

Jāšanas sports – viens no prestižākajiem un senākajiem sporta veidiem. Iekļauts Vasaras Olimpisko spēļu programmā kopš 1912.gada.

Konkūrs (šķēršļu pārvarēšana) – vizuāli visbaudāmākā jāšanas sporta disciplīna, kur jātniekam ar zirgu jāveic maršruts, pārvarot tajā uzstādītos šķēršļus (no 8 līdz 16). Šķēršļus aizskarot, tie viegli nokrīt, šādā veidā pasargājot sacensību dalībniekus no traumām un kritieniem. Lai veiksmīgi startētu šajā disciplīnā, nepieciešami gadiem ilgi treniņi, radot teju telepātisku saikni starp jātnieku un zirgu. Zirgi, kas piedalās konkūrā, ir vislabākie sporta šķirņu pārstāvji ar lielisku kustību koordināciju un grāciju.

Latvijas Jātnieku federācija ir FEI biedru skaitā jau kopš 1933.gada. Šobrīd Latvijā oficiāli reģistrēti vairāk kā 70 jāšanas sporta klubi, skolas un zirgaudzētavas. Latvijas sportisti pirmo reizi «Pasaules kausa» turnīrā startēja 1990.gadā Vācijā. Drīz pēc tam Rīgu apmeklēja «Pasaules kausa» iniciatrors un rīkotāju pārstāvis Makss Ammans, un pēc šīs vizītes rīkotāju komiteja pieņēma lēmumu, ka Nacionālā sporta bāze «Kleisti» pilnībā atbilst visām nepieciešamajām prasībām, lai rīkotu sacensības starptautiskā līmenī. 1992.gadā Kleistos notika pirmais «Pasaules kausa» posms konkūrā, un kopš tā laika šis starptautiskais turnīrs šeit norisinās katru gadu.

Par Grand Prix ieguvējiem Latvijas posmā visbiežāk kļuvuši sportisti no Igaunijas (5 reizes), Lietuvas (4 reizes), Latvijas (3 reizes), Polijas (2 reizes), Krievijas (2 reizes). ASV un Dānijas sportisti posmā uzvarējuši vienu reizi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu