Zinātnieki: Zemi sagaida neatgriezeniska ekoloģiska katastrofa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Jau šajā gadsimtā uz Zemes var notikt neatgriezenisks ekoloģisks sabrukums, turklāt globālā ekosistēma var sabrukt pēkšņi, nevis pakāpeniski, kā tika uzskatīts iepriekš. Zinātnieki uzskata, ka nepieciešams nekavējoties pieņemt efektīvus lēmumus.

22 vadošie biologi, ekologi, ģeologi un paleontologi, kas pārstāv trīs pasaules kontinentus, veikuši pētījumus, kuru rezultāti publicēti žurnālā «Nature». Savus pieņēmumus un rekomendācijas speciālisti plāno atklāt arī ANO konferencē, kas notiks no 20. Līdz 22.jūlijam Riodežaneiro, Brazīlijā.

Planētas ekosistēmu apdraud globālā sasilšana, cilvēku skaita straujā palielināšanās un apkārtējās vides pasliktināšanās.

Zinātnieku aprēķini liecina, ka 2050.gadā uz Zemes dzīvos 9,3 miljardi cilvēku, bet vidējā gaisa temperatūra uz planētas būs par diviem grādiem augstāka.

Viens no vadošajiem pētījuma zinātniekiem, Kalifornijas Universitātes biologs Entonijs Bernoskis uzskata, ka izmaiņas ekosistēmā būs neatgriezeniskas, bet sekas – katastrofālas. «Mums būs darīšana ar pavisam citādāku pasauli,» ārvalstu mediji citē zinātnieku.

Eksperti pirms ANO konferences norāda, ka pasaule netiecas uzlabot situāciju. No 90 problēmjautājumiem pasaules valstis aktīvi risina vien četrus.

Vienlaikus gan zinātnieki norāda, ka esot vēl pietiekami daudz laika, lai situāciju vērstu par labu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu