Ķuzis atklāj, kāpēc glābēji nespēja nokļūt līdz Vanšu tilta pašnāvniekam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policijas šefs Ints Ķuzis piektdien preses konferencē atklāja, ka glābēji un policisti līdz puisim, kurš ceturtdien uzrāpās pa Vanšu tilta vantīm, nespēja nokļūt, jo nebija atslēgas, ar kuru varētu atvērt metāla durvis uz tilta balstiem, lai pa tiem nokļūtu tilta smailē.

Ķuzis sacīja, ka durvis nebija iespējams uzlauzt, bet durvju atslēga atradās uzņēmumā «Rīgas tilti». Savukārt pie atslēgas varēja piekļūt tikai viens cilvēks, kurš nelaimes brīdī atradās ārpus Rīgas. Lai iegūtu atslēgu, policisti ar operatīvo transportu devās pakaļ šim uzņēmuma pārstāvim, kurš atradās pie Rīgas robežas.

Kā sacīja policijas šefs, puisis noleca no tilta pirms glābēji ieguva atslēgu.

Ķuzis arī uzsvēra, ka šī situācija, kad tilta durvju atslēga nav pieejama glābējiem, nav normāla.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta šefs Oskars Āboliņš medijiem pavēstīja, ka 20 gadus vecais puisis, kāpjot pa vantīm, kategoriski atteicies komunicēt ar glābējiem un kāpt ugunsdzēsības auto kāpņu grozā. Viņš teica, ka glābēji ar puisi kontaktējās aptuveni 10 minūtes.

Arī Āboliņš norādīja, ka glābējiem nebija nekādu iespēju ne uzlauzt, ne izgāzt metāla durvis.

Policijas vadītājs norādīja, ka 1992.gadā dzimušais puisis policijas redzeslokā iepriekš nebija nonācis, taču ir zināms, ka viņam bijušas garīgās veselības problēmas.

Par jaunieša motivāciju lekt no tilta policija skaidros izmeklēšanā. Patlaban arī nav zināms, vai jaunietis būtu atstājis pirmsnāves vēstījumu.

«Vanšu tilta vantīs tik daudzas reizes kāds ir kāpis - parasti glābēji mums piezvana un mēs atbraucam ar atslēgām, bet šoreiz neviens pie mums nevērsās,» aģentūrai LETA apgalvo «Rīgas tiltu» ģenerāldirektors Albīns Jasaitis.

Rīgas domes Satiksmes departaments par tilta apsaimniekošanu konkursa kārtībā noslēdzis līgumu ar SIA «Rīgas tilti», uzņēmumā arī glabājas Vanšu tilta pilona durvju atslēgas, kas nodrošina pieeju kāpnēm tilta balsta iekšienē un ļauj nokļūt līdz tilta virsotnei.

Līgumā neesot arī noteikta atsevišķa prasība regulāri nosmērēt vantis ar slidenu pārklājumu - tas tiek darīts tikai pēc pasūtītāja pieprasījuma. «Satiksmes departamenta pārstāvis šopavasar apskatīja vantis un atzina, ka atjaunot nevajag,» teica Jasaitis, taču nevarēja precizēt, kurš speciālists vantis apsekojis.

Jau ziņots, ka šogad slidenais pārklājums nav ticis atjaunots.

«Daudzi nav sapratuši, ka slidenais krāsojums nav tāds, kas neļautu uzkāpt, bet lai kāpējs noķellētu rokas un drēbes un tālāk nekāptu,» atzina uzņēmuma ģenerāldirektors.

Lai izslēgtu jebkādu iespēju uzrāpties vantīs, tas jānorobežo ar vismaz 8 līdz 10 metrus augstām konstrukcijām, uzsvēra Jasaitis.

«Valsts policija un glābēji vakar rīkojas profesionāli, paldies viņiem par to. Zināmas problēmas bija ar Rīgas tiltiem. Strādāsim ar to,» tviterī piektdienas vakarā raksta Rīgas mērs Nils Ušakovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu