Ziemeļīrijā nogalinātās Latvijas piederīgās ģimenei nav naudas mirstīgo atlieku repatriācijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļīrijā nogalinātās Latvijas valstspiederīgās Ksenijas Varošiļinas ģimenei nav naudas mirstīgo atlieku repatriācijai, vēsta laikraksts «Ulster Star».

28 gadus vecās Varošiļinas māte pagājušā nedēļā ieradās Ziemeļīrijā, lai pārvestu meitas mirstīgās atliekas apbedīšanai Latvijā.

Kā portālam «Baltic Ireland» iepriekš pastāstīja nogalinātās sievietes draudzene Dace Pabērza, ne Varošiļinas mātei, ne vecmāmiņai nav naudas, lai segtu meitas mirstīgo atlieku pārvešanu uz dzimteni.

Lisbērnas latviešu kopiena saziedojusi 1500 sterliņu mārciņas, lai palīdzētu sievietes ģimenei, taču atklājies, ka mirstīgo atlieku repatriācija kopumā izmaksā 3000 mārciņas.

Uzzinot par nelaimi, Lisbērnas pašvaldības pārstāvis Edvins Putss vērsies pie vietējās kopienas, lūdzot iedzīvotājiem palīdzību. «Šī ģimene ir saskārusies ar lielu traģēdiju, tuvinieka zaudējumu vissliktākajos iespējamos apstākļos daudzu kilometru attālumā no mājām,» mērs sacīja laikrakstam «Ulster Star». «Viņi izmantojuši visus savus iekrājumus, taču viņiem vēl joprojām pietrūkst 1500 mārciņas. Tā nabaga meitene atrodas morgā kaut kur Ziemeļīrijā. Es zinu, cik līdzjūtīgi šeit ir cilvēki un es zinu, ka viņi vēlētos palīdzēt nogādāt mirstīgās atliekas, lai viņu apbedītu līdzās tuviniekiem,» sacīja Putss.

Varošiļinas ģimenes draugs Sandis Bandis, kas dzīvoja netālu no Ksenijas, nopircis nogalinātās sievietes mātei lidmašīnas biļeti atpakaļceļam. Viņa Lisbērnā atrodas kopš pagājušās piektdienas, taču otrdien viņai jālido atpakaļ. Meitas traģiskā nāve sievieti dziļi satriekusi. «Ksenija bija viņas vienīgais bērns un tagad viņai ir palikusi tikai 81 gadu vecā māte, kurai viņa baidās atklāt notikušo. Viņa vēl joprojām nespēj noticēt notikušajam,» laikrakstam stāstīja Sandis.

«Ksenijas uz Ziemeļīriju pārcēlās labākas dzīves meklējumos. Viņa bija ļoti kārtīgs un jauks cilvēks. Visi viņu mīlēja un viņa bija ļoti jauka, dāsna un populāra. Viņa par visiem rūpējās. Viņi palīdzēja citiem latviešiem, kas šeit ieradās, vismaz četrām ģimenēm, piedāvājot viņiem drēbes un palīdzību,» stāstīja Sandis. Viņš sacīja, ka apmeklējis Latvijas konsulātu, kas iepriekš palīdzējis tādos gadījumos, taču tagad saņemts noraidījums.

«Latvijas valdība saka, ka viņi nevar palīdzēt. Viņai bija Latvijas pase un viņa maksāja nodokļus. Es to nesaprotu. Vai viņa vienkārši paliks šeit līdz mēs savāksim naudu? Latviešu kopiena jau ir saziedojusi 1500 mārciņas, bet mums vajadzīgs vēl 1500 mārciņu,» sacīja Sandis. «Pēdējās četras dienas mēs cenšamies savākt naudu un tad mēs sakontaktējāmies ar Edvinu Putsu, kurš mums deva patiešām labu padomu. Mēs ceram, ka cilvēki varēs mums palīdzēt,» sacīja Sandis.

Lisbērnas mērs Aldermans Viljams Lītems izdevis paziņojumu, ka visi, kas vēlas palīdzēt Varošiļinas ģimenei, ziedojumus var nogādāt mērijā, kas parūpēsies par to nogādāšanu nogalinātās sievietes ģimenei. Lītems arī pauda līdzjūtību Varošiļinas ģimenei.

Latvijas vēstniecība Lielbritānijā 29.maijā saņēma informāciju no Lielbritānijas policijas par mūsu valsts piederīgās nāves faktu, aģentūru LETA informēja Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centrā. Vēstniecība nekavējoties esot sazinājusies ar Lielbritānijas tiesībsargājošās iestādes amatpersonu un mirušās radiniekiem, taču pēc tam no mirušās personas radiem vai draugiem ar lūgumu pēc palīdzības vēstniecībā neviens neesot vērsies.

«Ņemot vērā, ka valsts budžetā nav paredzēti līdzekļi mirstīgo atlieku repatriācijai vai apbedīšanai, diemžēl Latvijas pārstāvniecības nevar sniegt šādu palīdzību,» atzina ĀM. Tādēļ piederīgie var vērsties Latvijas pašvaldībā ar lūgumu izsniegt pabalstu tuvinieka nāves gadījumā, kas gan nav pietiekams mirstīgo atlieku repatriācijai, skaidro ĀM.

Par Varošiļinas nogalināšanu Ziemeļīrijas tiesā izvirzītas apsūdzības 29 gadus vecam Latvijas pilsonim Kasparam Stāmeram, kas bijis sievietes dzīvesbiedrs. Stāmeram kā drošības līdzeklis noteikts apcietinājums un nākamā tiesas sēde nolikta uz 25.jūniju.

Stāmers savu dzīvesbiedri nodūra 28.maijā, pēc tam mēģinot ar to pašu nazi izdarīt pašnāvību.

Kā stāsta aculiecinieki, kaimiņi izmisīgi centušies glābt nāvējoši sadurto jauno sievieti. «Tas notika aptuveni plkst.18.30,» laikrakstam sacīja sievietes kaimiņiene. «Mēs dzirdējām kliedzienus no blakus mājas, paskatījāmies ārā un ieraudzījām meiteni izskrienam no mājas. Viņa vēma asinis.» «Es mēģināju viņai palīdzēt, bet viņai nevarēju pietuvoties, jo viņš stāvēja blakus un vicināja nazi. Es mēģināju ar viņu runāt, lai tiktu līdz meitenei, bet neviens nevarēja pietuvoties,» stāstīja kaimiņiene.

«Un tad viņš sāka durt sev, sakot: «Es rīkojos slikti, es vēlos mirt,»» dramatiskos notikumus atstāstīja aculieciniece.

Pēc kaimiņienes sacītā, jaunajai sievietei bija vairākas durtas brūces - augšdelmā, mugurā un liela plaša brūce krūtīs.

Policija notikuma vietā ieradās dažu minūšu laikā, taču neatliekamās palīdzības mediķi kavējās, jo nebija nevienas brīvas brigādes. Glābējiem darbu sākt arī traucēja trakojošais ar nazi bruņotais uzbrucējs.

Ievainotā sieviete nogādāta slimnīcā, taču mediķiem neizdevās glābt viņas dzīvību.

Policijas pārstāvis ziņo, ka vīrietis ir atzinis savu vainu un nožēlo izdarīto.

Varošiļina Ziemeļīrijā dzīvoja sešus gadus. Viņa strādāja par šuvēju, kā arī vietējā taksometru kompānijā.

Pāris mājoklī Lisbērnā dzīvoja aptuveni gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu