Brīdina: Ultravioletās radiācijas indekss sasniedzis augstāko atzīmi šogad

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien Rucavā, kur Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veic Saules ultravioletās (UV) radiācijas mērījumus, UV indekss paaugstinājās līdz 6,6, kas ir līdz šim augstākā atzīme šajā gadā.

Iepriekšējā augstākā indeksa vērtība - 6,1 - tika sasniegta 28.maijā. UV radiācijas intensitāte piektdien pieaugusi saistībā ar to, ka samazinājusies ozona koncentrācija stratosfērā.

Jau ziņots, ka gaidāmajās brīvdienās UV radiācija saglabāsies augsta - UV indekss, kas Latvijā var būt robežās no nulles līdz astoņi, saulainākajos mirkļos dienas vidū paaugstināsies līdz sestajam līmenim un vietām - it īpaši Latgalē - arī virs sestā līmeņa.

Ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas būs 320-350 Dobsona vienību, prognozē ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde. Dienas vidū, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar jutīgu ādu var iegūt apdegumus 15-20 minūšu laikā. Uzturoties saulē ilgstoši, vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm, nēsāt galvassegu un saulesbrilles.

Vislielākais starojums zemi sasniedz laikā, kad Saule atrodas visaugstāk, - jūnijā un jūlijā ap pulksten vieniem dienā. Jo ozona slānis biezāks, jo zemi sasniedz mazāka ultravioletās radiācijas deva.

Saskaņā ar Tartu observatorijas mērījumiem pērnā gada vasarā UV radiācija brīžiem sasniedza rekordaugstu līmeni - pat 8-9 balles. Šogad ozona slānis ir nedaudz biezāks, tādēļ UV starojums nav tik spēcīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu