Salaspilī zied īrisi un sniegpārsliņu koks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Virdžīnijas sniegpārsliņu koks (Chionanthus virginicus) savu nosaukumu ieguvis ziedu dēļ - pilnziedā tas izskatās kā piebiris ar liegām, baltām sniegpārslām. Ziediem ir viegls, patīkams aromāts. Savvaļā šis savdabīgais augs ir sastopams Ziemeļamerikā, kur tas izaug līdz 10 m augsts. Tā vietējais nosaukums ir «bārkšu koks», portālu «Apollo» informēja Dace Miezīte, VA «Nacionālais botāniskais dārzs» Vides izglītības un informācijas nodaļas darbiniece.

Kaut arī sniegpārsliņu koks ziedēšanas laikā ir izcili dekoratīvs, turklāt Latvijas klimatā jūtas lieliski, tas joprojām ir gana liels retums ne vien pie mums, bet arī Rietumeiropas stādaudzētavās. Tas tāpēc, ka koka pavairošana ir visai sarežģīta. Ar spraudeņiem sniegpārsliņu koku pavairot praktiski nav iespējams, jo auga jaunie dzinumi nobriest ļoti ātri un nav piedabūjami uz sakņu veidošanu. Savukārt potēšana nav efektīva piemērotu potcelmu trūkuma dēļ. Latvijas vasarā koka sēklas nepaspēj nogatavoties, turklāt to diedzēšana ir ļoti komplicēta.

2008. gada pavasarī Nacionālais Botāniskais dārzs saņēma puskilogramu sniegpārsliņu krūma sēklu no Amerikas. Nācās pacietīgi gaidīt divus garus gadus, līdz lielākā daļa sēklu sadīga. Taču ar augšanu stādi nebūt nesteidzas: turpmāko divu gadu laikā zinātniskajā kokaudzētavā tie izauguši labi ja sprīža garumā. Šogad vairāk nekā 100 «sprīdīši» izstādīti laukā, lai nobriestu un pastieptos. Ceram, ka jau pēc gada būs iespējams šī neparastā, dekoratīvā koka stādus uzplatīt Latvijā.

Sniegpārsliņu koks tikko izplaucis, un tā ziedēšanu varēs vērot vēl aptuveni divas nedēļas. Sestdien, 9.jūnijā, tā apmeklējumu iespējams apvienot ar tematisku ekskursiju par ēdamajiem sausseržiem, nektāraugiem un lopbarības augiem NBD kolekcijās. Ekskursija sāksies 12:00, tā ir bez maksas - jāiegādājas vienīgi ieejas biļete Botāniskajā dārzā.

Apmeklējuma noslēgumā Botāniskais dārzs viesiem piedāvā «konfekti» - iespēju baudīt krāsaino un smaržīgo īrisu kolekciju pilnziedā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu