Katoļticīgie godina Jēzu Euharistijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Svētdien, 10.jūnijā, Vecrīgas ielās notiks Kristus Vissvētās Miesas un Asins svētkiem veltīta Euharistiskā procesija. Savukārt Īrijas galvaspilsētā Dublinā no 10. jūnijā sāksies 50. Starptautiskais Euharistiskais kongress ar devīzi «Euharistija - vienotība ar Kristu un savā starpā», kurā Latviju pārstāvēs emeritētais bīskaps Antons Justs, portālu «Apollo» informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrs.

Vissvētākā Sakramenta procesija sāksies pl. 11.00 Pils laukumā pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas ar Svēto Misi, ko svinēs V. Em. Jānis Kardināls Pujats. Pēc dievkalpojuma procesija ar Vissvētāko Sakramentu dosies caur Doma laukumu ar apstāšanās vietām pie Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles un Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcas. Tā noslēgsies pie Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas ar slavas un pateicības himnu «Te Deum» un svētību ar Vissvētāko Sakramentu. Šādas procesijas visā Katoliskajā Baznīcā pazīstamas jau kopš 13.gs. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Rīgā šāds gājiens notiks jau piekto reizi.

Savukārt Īrijas galvaspilsētā Dublinā no 10.jūnijam līdz 17.jūnijam notiks 50. Starptautiskais Euharistiskais kongress. Pāvests Benedikts XVI izvēlējies Īriju par tā norises vietu, jo 1932. gadā pirmais kongress notika tieši Dublinā. Kongresa mērķis ir veicināt izpratni katoļticīgo vidū par Euharistijas lomu Baznīcas dzīvē. Gaidāms, ka kongress pulcēs ap 25 000 svētceļnieku. Kongresā uzstāsies 223 runātāji, un tajā ir iekļautas 160 apaļā galda diskusijas. Paredzams, ka kongresā piedalīsies ap 7000 ārvalstu svētceļnieku, kas pārstāvēs 123 valstis: tostarp piedalīsies delegācijas no Japānas un Tanzānijas, Arābu Emirātiem un Taivānas. Šajā jubilejas kongresā Latviju pārstāvēs emeritētais bīskaps Antons Justs. 10.jūnijā, pl. 14.00 bīskaps A. Justs augustīniešu baznīcā John`s Lane Church vadīs latviešiem veltītu dievkalpojumu.

Ar Euharistijā klātesošo Kristu ir saistīts arī Benedikta XVI vispārējais lūgšanu nodoms jūnijam: pāvests aicina lūgties par to, lai ticīgie spēj atpazīt Euharistijā Augšāmceltā Kristus dzīvo klātbūtni, kas viņus pavada ikdienas dzīves gaitās.

Ar vārdu «Euharistija» Romas Katoļu Baznīcā apzīmē Jēzus Kristus Miesu un Asinis, kas ir klātesošas Baznīcā zem maizes un vīna zīmēm. Baznīcā tiek iemiesoti Jaunajā Derībā lasāmie Jēzus vārdi: «Es esmu dzīvā maize, kas nākusi no debesīm. Ja kas ēdīs no šīs maizes, tas dzīvos mūžīgi.» (Jn 6,51)

Euharistiskās procesijas izcelsme

Euharistiskās procesijas pirmsākumi meklējami viduslaikos. 13.gs. Beļģijā dzīvoja augustīniešu klostermāsa svētā Juliāna (Julienne de Mont-Cornillon), kurai Kungs Jēzus atklāja savu vēlēšanos, - lai Baznīcā tiktu svinēti Euharistijai veltīti svētki. 1246.gadā svētki pirmo reizi tika svinēti Ljēžas diecēzes ietvaros.

Vēlāk pēc pārdabisku, ar Vissvētāko Sakramentu saistītu brīnumu piedzīvošanas, Pāvests Urbāns IV iedibināja visā Baznīcā Kristus Miesas un Asins svētkus, un uzticēja Akvīnas Tomam sacerēt tiem atbilstošu lūgšanu tekstus. Kristus Miesas un Asins svētki, kā arī tiem piederošā Euharistiskās procesijas tradīcija izplatījās visā Rietumeiropā un turpinājās apmēram 300 gadus. 1979.gadā to atjaunoja pāvests Jānis Pāvils II.

Itālijā, Spānijā un citās Rietumeiropas valstīs svētki joprojām tiek plaši svinēti. Notiekot procesijai, pilsētu ielas un nami tiek rotāti ziediem, šādi parādot godu Pestītājam.

Šādas procesijas Rīgas ielās notika jau Latvijas pirmās Republikas laikā. Pašu pirmo Euharistisko procesiju no Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles līdz Rīgas Sv. Franciska baznīcai vadīja ievērojamais Latvijas sabiedriskais un valsts darbinieks bīskaps Jāzeps Rancāns. 2008.gadā tika rasta iespēja skaisto tradīciju atjaunot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu