Kur un kā glābēji meklēja Vanšu tilta atslēgu?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kavēšanās iegūt Vanšu tilta atslēgas, kas savukārt neļāva savlaicīgi nokļūt un sākt sarunas ar jaunieti, kurš vakar izdarīja pašnāvību, nolecot no Vanšu tilta smailes, liecina par atbildīgo dienestu komunikāciju problēmām.

Piekļūšanu Vanšu tilta atslēgai ceturtdien aizkavējušas komunikācijas problēmas un sastrēgumi, aģentūrai LETA skaidroja SIA «Rīgas tilti» ģenerāldirektors Albīns Jasaitis.

Vanšu tilta pilona atslēgas glabājas seifā «Rīgas tiltu» birojā Balasta dambī 78 - aptuveni desmit minūšu nesteidzīga gājiena attālumā no tilta.

Jasaitis palika pie sava - «Rīgas tiltu» birojā neviens atslēgu nav lūdzis. Ne sekretārei, ne uzņēmuma vadītājiem ceturtdien neviens nav zvanījis. Glābēji caur Rīgas domes sekretariātu noskaidrojuši atbildīgā darbinieka kontaktus un sazinājušies uzreiz ar konkrēto personu - Ekspluatācijas pārvaldes priekšnieku.

Speciālists, pildot darba pienākumus, tobrīd atradās uz satiksmes pārvada pār Jūrmalas gatvi netālu no Rīgas lidostas. Saņemot glābēju ziņu, viņš nekavējoties devies ceļā, bet viņam pretī nosūtīta glābēju automašīna. Bloķētās satiksmes pār tiltu dēļ pilsētā tikmēr jau bija izveidojušies milzīgi sastrēgumi.

«Ar automašīnu tobrīd nekur nevarēja tikt. Pāri Zundas kanāla tiltam viņš skrēja ar kājām, bet bija jau par vēlu,» stāstīja Jasaitis, kuru par notiekošo uz Vanšu tilta nebija informējuši ne glābēji, ne darbinieks, kurš steidzās pēc atslēgas. Viņš tobrīd atradies Rīgas centrā un par vantīs kāpēju uzzinājis, kad satiksme uz Pārdaugavu jau bija slēgta.

«Jautājums ir - kur viņi [glābēji] meklēja atslēgu? Ja glābēji būtu zvanījuši uz «Rīgas tiltu» biroju, problēma būtu atrisināta daudz ātrāk,» uzsvēra Jasaitis.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane aģentūrai LETA pastāstīja, ka brīdī, kad glābēji un policisti sākuši interesēties, kur dabūt Vanšu tilta pilona durvju atslēgu, viņi zvanījuši Rīgas domes dežurantam. Telefona klausuli pacēlusi sieviete. Viņa teikusi, ka uzreiz nevarēs atbildēt uz jautājumu, kur ir pieejama meklētā atslēga, taču solījusi to noskaidrot un tūliņ atzvanīt konkrētajam policistam. Šī saruna ir ierakstīta, atzīmēja Pētersone-Godmane.

Pēc aptuveni piecām minūtēm policistam jau atzvanījis kāds «Rīgas tiltu» darbinieks, kurš paskaidrojis, ka atslēga ir atrodama «Rīgas tiltu» birojā Balasta dambī. Uzreiz pēc tam arī policisti devās pakaļ darbiniekam, kurš šo atslēgu varētu iedot, skaidroja IeM valsts sekretāre. Viņa gan pagaidām nevarēja paskaidrot, kāpēc policisti uzreiz nav devušies uz netālu esošo «Rīgas tiltu» biroju, bet gan pēc darbinieka, kurš tobrīd bija izbraukumā un atradās krietni tālāk.

Cita starpā «Rīgas tiltu» direktors aģentūrai LETA norādīja, ka savulaik tilta uzturētāji piedāvājuši izgatavot Vanšu tilta pilona atslēgas komplektu glābējiem un Satiksmes departamentam, tomēr šī iecere noraidīta, lai neviens nesadomātu tiltā uzkāpt sava prieka pēc. Tāpēc vienīgā tilta atslēga glabājas Balasta dambī un tā pieejama, rakstot iesniegumu vai zvanot uz biroju.

Kā ziņots, uz Vanšu tilta ceturtdien gāja bojā kāds 20 gadus vecs jaunietis, kurš pa tilta vantīm uzrāpās līdz tilta virsotnei un izdarīja pašnāvību, no tā nolecot. Kāpējs tika pamanīts ap plkst.15.55. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābējiem, izmantojot autopacēlāju, aptuveni uz desmit minūtēm izdevās nodibināt kontaktu ar jaunieti, taču viņš atteicās sadarboties un turpināja kāpt. Glābēji un policisti saprata, ka pārrunu vedējam ir nepieciešams doties augšā uz tilta smaili, taču nevienam no klātesošajiem nebija atslēgas, ar kuru atvērt tilta durvis.

Kamēr glābēji mēģināja sadabūt atslēgu, jaunietis ap plkst.17.20 jau bija sasniedzis tilta smaili, taču tur viņu nav sagaidījis neviens speciālists, kas varētu atturēt puisi no pašnāvības.

Kā ziņots, Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis šodien preses brīfingā skaidroja, ka traģēdiju uz Vanšu tilta vakar nebija iespējams novērst tāpēc, ka vienīgais atbildīgais cilvēks no «Rīgas tiltiem», kuram ir pieejama tilta atslēga, bija izbraucis ārpus Rīgas. Pēc viņa nekavējoties tika nosūtīts operatīvais transports ar bākugunīm, taču atgriežoties bija jau par vēlu.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane atzina, ka atslēgai ir jābūt pieejamai 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā, un tāda situācija, kāda izveidojās vakar, nav pieļaujama.

VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš papildināja, ka durvis, aiz kurām ir kāpnes, kas ved uz Vanšu tilta smaili, speciāli ir konstruētas tā, lai neviens nesankcionēti pa tām nevarētu iekļūt. Tās ir ievērojami izturīgākas nekā, piemēram, dzīvokļu dzelzs durvis. VUGD rīcībā nav tādas tehnikas, lai šīs durvis varētu uzlauzt, sazāģēt vai kā citādi atvērt bez atslēgas.

Gadījumā, ja durvis vakar tomēr būtu izdevies atvērt, augšup pa kāpnēm uz tilta smaili dotos tikai viena persona - pārrunu vedējs, psihologs no policijas. Vienīgā iespēja būtu sarunu ceļā mēģināt pārliecināt vīrieti nelekt lejā.

Tilta smailē ir ļoti maz vietas, tāpēc turp nav iespējams nosūtīt operatīvo grupu vairāku personu sastāvā, kuri varētu apturēt pašnāvnieku, piemēram, izmantojot fiziskus paņēmienus.

Raksturojot vakardienas pašnāvnieka personību, Ķuzis sacīja, ka iepriekš policijas redzeslokā šis 1992.gadā dzimušais vīrietis nav nonācis. Mirušā radinieki apstiprinājuši, ka bojāgājušajam bijušas garīgās veselības problēmas.

Ķuzis atkārtoti uzsvēra, ka vakardienas traģēdija viennozīmīgi bija pašnāvība. Nekāda pēcnāves vēstule gan pagaidām neesot atrasta.

Pēc vakardienas traģēdijas uz Vanšu tilta, kad kāds vīrietis uzkāpa pa vantīm, nolēca no tilta smailes un nositās, policija sākusi kriminālprocesu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu