Norvēģu psihiatrs: Breiviks cieš no Aspergera un Tureta sindromiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Liecinot norvēģu masu slepkavas Andersa Bēringa-Breivika tiesas prāvā, prominents psihiatrs piektdien paziņojis, ka apsūdzētais cieš no Aspergera sindroma, Tureta sindroma un narcistiskiem personības traucējumiem, bet visticamāk nav psihiski slims.

Oslo Universitātes profesors Ulriks Fredriks Malts pieļāva, ka Breiviks varētu ciest no paranoīdas psihozes, bet norādīja, ka šī iespēja nav liela - mazāka par 25%.

Aspergera sindroms ir viens no autisma paveidiem, kas parasti attiecināms uz vieglu autisma formu. Cilvēkiem, kuri slimo ar šo sindromu, parasti ir grūti iekļauties sabiedrībā, toties viņi daudz vieglāk saskata dažādas likumsakarības, kuras citiem paliek nepamanītas. Savukārt Tureta sindroms ir iedzimta nervu sistēmas slimība, kurai raksturīgi tiki - atkārtotas, ātras, no gribas neatkarīgas muskuļu kontrakcijas.

Malts norādīja, ka Tureta sindroms varētu izskaidrot Breivika biežo nepiemēroto smaidīšanu tiesas laikā.

Malta spriedumi ir pretrunā ar divu iepriekš veikto psihiatrisko ekspertīžu secinājumiem.

Jau ziņots, ka pērn divi tiesas nozīmēti psihiatri secināja, ka Breiviks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un tādēļ ir nepieskaitāms. Savukārt atkārtotajā ekspertīzē masu slepkava tika atzīts par pietiekami pieskaitāmu, lai tiktu tiesāts. Eksperti secināja, ka varmāka necieš no psihozes, bet ir nesabiedrisks un narcistisks.

Malts savos secinājumos balstījies uz terorista novērošanu tiesas procesa laikā, sākot no pirmās sēdes 16.aprīlī. Apsūdzēto personīgi viņš nav iztaujājis.

Lai gan Malta viedoklis lielā mērā saskan ar priekšstatu, kādu par sevi vēlas atstāt pats Breiviks, apsūdzētais profesora izteikumus uztvēra negatīvi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu