NVA plāno sašaurināt apmācību programmu klāstu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Kopumā Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) šogad ir apstiprinātas 54 profesionālās tālākizglītības, 20 profesionālās pilnveides izglītības un 78 neformālās izglītības apmācību programmas, tomēr šāds plašs piedāvājums ir sadrumstalots, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja NVA jaunā vadītāja Inese Kalvāne.

NVA vēlētos šaurāku profesiju sarakstu, tādējādi būtu vienkāršāk organizēt un uzraudzīt apmācību procesu, kā arī izvērtēt tā efektivitāti. «Katrā ziņā par šo jautājumu vēl tiks diskutēts,» uzsvēra Kalvāne, norādot, ka Labklājības ministrija vada komisiju par šo jautājumu, savukārt NVA gatavo argumentus, kāpēc nepieciešams programmu klāstu sašaurināt.

Viņa stāstīja, ka patlaban apmācībās pieprasītākā ir konditoru izglītība, jo vairums bezdarbnieču ir sievietes, turklāt, izmācoties par konditoru, iespējams strādāt arī saistītās jomās.

Tāpat NVA klienti savai profesionālajai pilnveidei šā gada četros mēnešos visvairāk sākuši apmācības, lai apgūtu aprūpētāja, informācijas ievadīšanas operatora, metinātāja, šuvējas, apdares darbu strādnieka u.c. prasmes. «Tās ir profesijas, kurās pārkvalificējoties var strādāt arī pusmūža cilvēki,» piebilst aģentūras vadītāja.

Savukārt neformālās izglītības programmās visvairāk tiek apgūta valsts valoda - to šogad jau mācās vairāk nekā 2000 cilvēku, kā arī daudzi vēlas iegūt «C» kategorijas autovadītāja apliecību, aktīvi mācās angļu un vācu valodu, kā arī datorzinības. «Prioritātes tiek noteiktas Labklājības ministrijas vadībā, un tiek ņemts vērā nozaru ekspertu viedoklis,» atzina Kalvāne.

Jau ziņots, ka valdība Kalvāni NVA vadītājas amatā apstiprināja šā gada 29.maijā. Līdz tam Kalvāne NVA pildīja Pakalpojumu departamenta direktores pienākumus.

Šā gada janvāra sākumā tika ierosināta disciplinārlieta pret iepriekšējo NVA vadītāju Baibu Paševicu. Viņa tika atstādināta no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, un NVA tika veikts audits. Disciplinārlietā tika secināts, ka Paševica ir izdarījusi tiesību normu pārkāpumu, 2012.gada atalgojuma fondā uzņemoties budžeta saistības, kas par 134 455 latiem pārsniedz noteiktos saistību maksimāli pieļaujamos apjomus, tādējādi ar nodomu ir izdarījusi disciplinārpārkāpumu - nekvalitatīva amatu pienākumu pildīšana, tostarp tiesību aktiem neatbilstoša rīcība ar finanšu līdzekļiem -, kā dēļ valsts interesēm nodarīts būtisks kaitējums. Paševica tika atbrīvota no amata.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu