Rallijs «Madona 2012» noslēdzies ar igauņa Georga Grosa uzvaru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aigars Tīdmanis/Go4Speed

Latvijas un Igaunijas rallija čempionāta posmā rallijā «Madona 2012» uzvaru ir izcīnījis Igaunijas pārstāvis Georgs Gross ar stūrmani Raigo Molderu, kuri Madonā nepārspēti palika arī pagājušajā gadā. Gross no deviņiem rallija ātrumposmiem ātrākais bija septiņos. Gross sacīkstēs brauc ar Ford Focus WRC automobili un ar to ir izskaidrojama arī lielā laika atšķirība starp viņu un otrās vietas īpašnieku.

Otrais ātrākais Madonas ceļos, bet pirmais N4 grupā izrādījās «LMT Rallija komandas» pilots Andis Neikšāns ar līdzbraucēju Māri Jēkabsonu. Latvijas duets no Igaunijas ātrākās ekipāžas atpalika nedaudz vairāk par vienu minūti. Otro pozīciju Neikšānam izdevās nosargāt, neskatoties uz astotajā ātrumposmā radušos labā aizmugurējā amortizatora defektu. Tas automašīnai lika slīdēt katrā līkumā, kas krietni pabojāja pēdējā ātrumposma rezultātu.

Trešais absolūtajā vērtējumā, savukārt otrais N4 grupā ir Jānis Vorobjovs un Guntars Zicāns. Nav zināms, kā būtu izvērtušās sacīkstes, ja Vorobjovs pirmajā ātrumposmā nebūtu saņēmis 10 sekunžu sodu par pāragru startu. Iespējams, šis apstāklis liedza Vorobjovam un Zicānam kāpt uz augstāka goda pjedestāla pakāpiena, jo rallija noslēgumā Vorobjovu no Neikšāna šķīra tikai septiņas sekundes.

Pavisam nedaudz – trīs sekundes līdz trešajai vietai kopvērtējumā šķīra igauņus Sīmu Plangi un Mareku Sarapū. Pēdējā ātrumposmā viņi bija ļoti ātri un tas galu galā deva savu artavu, jo Plangi un Sarapū iebrauca kopvērtējuma trešajā vietā N4 grupā.

Piektie kopvērtējumā, taču otrie A+ klasē ir Krievijas braucēji Aleksejs Lukjanuks un Aleksejs Arnautovs, kuri starp citu uzvarēja rallija pirmo ātrumposmu, aiz sevis atstājot Neikšānu, Vorobjovu un arī Grosu.

Jāpiezīmē, ka rallija «Madona 2012» uzvarētājs Gross, pirmajā ātrumposmā bija samērā lēns un finišēja ar ceturto ātrāko rezultātu.

Pirmo sešinieku absolūtajā vērtējumā noslēdz pagājušā gada «WRC Akadēmijas» vicečempions igaunis Egons Kaurs. Viņš pirms starta Madonā bija izteicies, ka ilgu laiku nav sēdējis pie 4WD stūres, taču Kaurs uzskatīja, ka ar pieredzi to varēs kompensēt.

Tikmēr 2WD klasē pirmie ir igauņi Ago Ahu un Kalle Ahu, kas aiz sevis atstāja somus Janne Korhonenu ar Juhu Asikainenu, bet trešie 2WD grupā ir krievi Dmitrijs Mjačiks ar Staņislavu Fuziku. R2 klasē, kas ar katru rallija posmu atkal kļūst arvien populārāks, uzvaru izdevās izcīnīt Latvijas ekipāžai Ralfam Sirmacim un Mārim Kulšam, kuri aiz sevis atstāja divas Igaunijas komandas Markusu Abramu un Jarmo Vosu, kā arī Kristo Subi un Tēli Sepi.

Latvijas rallijsprinta čempionātā Madonā ātrākā izrādījās Mārtiņa un Andra Skakausku ekipāža. Viņi vadībā izvirzījās jau pirmajā sacensību ātrumposmā un ieņemto vietu neatdeva arī pēc veiktiem pieciem ātrumposmiem. Par otro un trešo vietu gan notika sīva spēkošanās, jo Edijs Bergmanis ar Uldi Briedi un Klāvs Grimze ar Jāni Keterliņu otro un trešo pozīciju kopvērtējuma mainīja pamīšus. Tomēr beigu beigās otro vietu rallijsprinta kopvērtējumā izcīnīja Grimze un Keterliņs, bet Bergmanim un Briedim nācās samierināties ar trešo pozīciju.

Jāatgādina, ka rallijs «Madona 2012» atmiņā paliks arī ar traģiskiem notikumiem. Pirmajā sacensību dienā tika piedzīvotas vairākas nopietnas avārijas un vienā no tām tika piedzīvots visļaunākais scenārijs – bojā gāja ekipāžas Normunds Verbelis un Igors Bartaščenoks stūrmanis.

Normunds Verbelis/Igors Bartaščenoks, kuri jau daudzus gadus rallija trasēs redzami ar baltu Honda Civic, avarēja Madonas rallija pirmajā ātrumposmā, 3. kilometrā pēc starta. Avārijas rezultātā, gūstot nāvējošas traumas, stūrmanis Bartaščenoks notikuma vietā diemžēl gāja bojā. Lai godinātu bojā gājušā piemiņu rallija otrajā dienā visas ekipāžas pie saviem spēkratiem piestiprināja melnas lentītes.

Nākamais Latvijas rallija čempionāta posms notiks pēc vairāk nekā mēneša –20. un 21.jūlijā, kad labākie autosportisti pulcēsies rallijā «Estonia 2012».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu