Traģiska nedēļas nogale: noslīkuši trīs cilvēki, tostarp divi mazi bērni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā nedēļas nogalē ūdenstilpnēs dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, tostarp divi mazi bērni. Tā pirmdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā «Labrīt, Latvija» apliecināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvais dežurants.

VUGD pārstāvis pavēstīja, ka noslīkuši ir sešus un četrus gadus veci bērni, kā arī 1955.gadā dzimis vīrietis.

«Atpūta pie ūdens traģiski beigusies trijiem cilvēkiem, tostarp diviem maziem bērniem,» norādīja VUGD preses sekretāre Viktorija Šembele.

Aģentūra BNS vēstī, ka četrus gadus vecu bērnu mediķiem neizdevās atdzīvināt pēc iekrišanas dīķī Dārziņos. VUGD pastāstīja, ka līdz glābēju atbraukšanai meitenīte jau bija izvilkta no ūdens, taču bez dzīvības pazīmēm. Mediķiem viņu reanimēt neizdevās.

Vēl viens mazs bērns zaudēja dzīvību Aģes ezerā, apgāžoties laivai. Ap pulksten pieciem pēcpusdienā VUGD saņēma informāciju, ka ezerā Krimuldas novadā ir apgāzusies laiva un pazudis bērns un vīrietis.

Glābēji ar laivas palīdzību atrada noslīkušo apmēram sešus gadus veco meitenīti septiņus metrus no krasta ezera ūdenszālēs. Pazudušo vīrieti pēc četru stundu ūdenslīdēju darba neizdevās atrast, jo nebija iespējams precīzi noteikt laivas apgāšanās vietu. Pēc klātesošo stāstītā, pieci cilvēki laivā bija braukuši pa ezeru, un tā apgāzās. Pārējiem cilvēkiem izdevās izpeldēt krastā.

Savukārt ap pulksten septiņiem vakarā VUGD saņēma informāciju, ka Riebiņu novadā apmēram 57 gadus vecs vīrietis aizgājis peldēties un nav atgriezies. VUGD ūdenslīdēji noslīkušo vīrieti atrada un nogādāja krastā.

Šembele uzsvēra, ka VUGD aicina vecākus apzināties, ka atrašanās ar bērnu pie ūdens nav atpūta, bet gan divkāršs darbs, jo, pat uz sekundi novēršot uzmanību no bērna, var notikt liela nelaime.

Jaunās peldsezonas sākumā vecākiem vajadzētu vispirms pārbaudīt izvēlētās peldvietas gultni – vai tā nav bedraina vai dūņaina. Šādi jārīkojas arī zināmās peldvietās, jo ūdenstilpņu gultne mainās, īpaši pēc ziemas.

Bērniem drīkst ļaut rotaļāties ar piepūšamajiem peldlīdzekļiem, plunčāties un peldēties tik tālu, cik pieaugušais var labi redzēt un nepieciešamības gadījumā ātri piesteigties palīgā. Visdrošāk, ja pieaugušais atradīsies ūdenī starp krastu un dziļumu.

Bērnam, kurš neprot vai mācās peldēt, atrodoties ūdenī, jāvelk speciāla peldveste. Piepūšamie peldlīdzekļi bērniem noder tikai rotaļām, turklāt pieaugušo uzraudzībā.

Bērni jāuzmana no viļņiem, kas var nogāzt no kājām vai radīt negaidītu izbīli.

Piemājas baseinos nevajadzētu atstāt peldošas rotaļlietas, kas piesaista mazuļa uzmanību.

Piemājas dīķi bieži kļūst par traģēdijas iemeslu, tāpēc bērnu nedrīkst atstāt pagalmā bez pieskatīšanas, ja tajā ir izveidots dīķis, norādīja VUGD.

Atrodoties pie ūdens, rotaļājoties ūdens tuvumā vai peldoties, pieaugušajam vienmēr jāpaliek bērna tuvumā.

Ūdenī jāpieskata arī bērni, kuri jau labi prot peldēt, jo bērns var pārvērtēt savas peldēšanas spējas, aizpeldēt par tālu vai pēkšņi nobīties.

Ja bērns kopā ar pieaugušajiem dodas līdzi izbraukumā ar laivu vai plostu, obligāti jāvelk drošības veste, jo tā vislabāk pasargās bērnu, ja viņš iekritīs ūdenī, atgādināja glābēji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu